Meny

Syrisk opposisjon enige om å samle seg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske opposisjonsgrupper er enige om å samle seg i en ny koalisjon i kampen mot president Bashar al-Assad og hans regime.

– En innledende avtale er undertegnet, opplyser en delegat fra Det muslimske brorskap, som deltar på det store samlingsmøtet i Doha i Qatar.

Ifølge delegaten skal leder og nestleder for den nye koalisjonen velges søndag kveld.

Riad Seif, en av Syrias ledende opposisjonelle, nevnes om en mulig leder, og han er etter alt å dømme USAs foretrukne lederkandidat.

Koalisjonen får navnet Nasjonal koalisjon for opposisjonsstyrker og Syrias revolusjon, og består av grupper fra både innad i Syria og av eksilgrupper.

Hardt ut

USA gikk nylig hardt ut mot Syrias største opposisjonsgruppe, Det syriske nasjonalrådet (SNC), og slo fast at de ikke lenger kunne ansees for å være leder av den syriske opposisjonen.

Møtet i Qatar skal ha kommet i stand på initiativ fra USA i et forsøk på å få et bredere spekter av de splittede opposisjons- og opprørsgruppene til å danne felles front.

SNC anklaget før møtet USA for å undergrave den syriske revolusjonen og gjorde det klart at de ikke aktet å la seg skyve ut over sidelinjen.

Overgangsregjering

Det er Seif som har utarbeidet planen om å sette sammen en ny gruppe med 60 representanter fra de mange ulike opposisjons- og opprørsgruppene som kjemper mot Assad-regimet, blant dem også SNC som domineres av syrere i eksil.

Gruppen skal ifølge Seifs plan deretter velge en overgangsregjering bestående av ti medlemmer.

Opposisjonens håp er at man ved å danne en slik felles front skal åpne for støtte fra andre land.

Omverdenen har vært skeptiske til å gi slik støtte, vel vitende om at det har hersket stor splittelse mellom de ulike gruppene og at militante islamister har fått en sentral rolle i det væpnede opprøret. (©NTB)

Populært