Meny

Israel skjøt varselskudd mot Syria

Røyk stiger mot himmelen etter en eksplosjon i syriske landsbyen Bariqa, som ligger nær våpenhvilelinjen mellom Israel og Syria på Golanhøydene. Søndag skjøt Israel mot Syria for første gang siden 1973. Angrepet kom som svar på syrisk ild. Foto: Baz Ratner (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har avfyrt varselskudd mot Syria som svar på syrisk ild. – Vi er forberedt på ethvert scenario, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

«For en kort tid siden slo en granat ned ved en israelsk militærpost på Golanhøydene ved den israelsk-syriske grensa, som en del av den interne konflikten i Syria. Som svar har israelske styrker skutt varselskudd mot syriske områder», het det i en kunngjøring fra det israelske militæret søndag ettermiddag.

Det er første gang siden 1973 at Israel har rettet skudd mot Syria.

Ifølge israelske militærkilder var det en rakett av typen Tamuz som ble avfyrt fra israelsk side.

– Vi skjøt mot dem, men bommet med vilje, sier en av kildene til nyhetsbyrået AFP.

Israel er forberedt

Kort tid før angrepet på Golanhøydene startet den israelske regjeringen sitt ukentlige møte. Statsminister Benjamin Netanyahu forsikret da regjeringskollegene om at borgerkrigen i nabolandet ble fulgt tett.

– Vi overvåker nøye hendelsene langs vår grense mot Syria, og vi er forberedt på enhver utvikling, sa han.

Visestatsminister Moshe Yaalon sa tidligere i uka at Israel ville holde det syriske regimet ansvarlig for alle hendelser langs grensa. Ifølge ham vil Syria gjøre klokt i ikke å la konflikten spre seg.

– Vi vet hvordan vi forsvarer vår befolkning og staten Israels suverenitet, sa Yaalon.

Strategisk viktig

Golanhøydene er et strategisk viktig høydedrag i Syria som grenser mot Israel, Libanon og Jordan. Israel har hatt bosetninger i området siden seksdagerskrigen i 1967 og vedtok å annektere området i 1981. Annekteringen er ikke blitt anerkjent av verdenssamfunnet.

De siste månedene har kampene mellom syriske opprørere og regjeringsstyrker flere ganger beveget seg inn på Golanhøydene. Israel har hittil reagert ved å levere klager til FNs fredsbevarende styrker for brudd på våpenhvilen i området, men varsler nå at ild mot Israel fra Syria vil bli besvart.

Våpenhvilen ble inngått i 1974. Siden den gang har en ubevæpnet FN-styrke patruljert en buffersone på Golanhøydene. Israel er formelt sett fortsatt i krig med Syria.

Kamper i grenseområdene

Også i Tyrkia, Irak, Jordan og Libanon er bekymringen stor for at borgerkrigen i Syria skal begynne å spre seg over landegrensene.

Søndag fortsatte kampene i byen Ras al-Ain, som ligger ved Syrias grense til Tyrkia. Syriske opprørere kjemper der mot regjeringsstyrker om kontroll over grenseovergangen til Tyrkia, og det er flere ganger skutt over grensa.

I tillegg ble det i helgen meldt om harde kamper i Albu Kamal, som ligger ved Syrias grense til Irak.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært