Meny

PST har utviklet ny terror-søkemotor

PSTs nye søkemotor skal blant annet overvåke alt av ytringer på Facebook, i et forsøk på å avsløre potensielle terrorister. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har utviklet en ny søkemotor som skal finne potensielle terrorister som ytrer seg på internett.

Den nyutviklede søkemotoren har kostet om lag 10 millioner kroner og saumfarer blant annet sosiale medier som Facebook og Twitter, skriver Aftenposten.

Utviklingen av søkemotoren begynte etter at PST i fjor høst 46 fikk millioner kroner over statsbudsjettet.

PST har også ansatt flere personer i en egen enhet for Open Source Intelligence (OSINT).

– Deres oppgave er å finne informasjon gjennom åpne kilder. Dette gjør vi innenfor de rammene vi har. En av oppgavene er selvsagt å systematisere informasjonen, sier PSTs informasjonssjef Martin Bernsen.

– Det PST har begitt seg inn på her er veldig, veldig stort, konstaterer professor Jon Bing ved Senter for rettsinformatikk på Universitetet i Oslo.

– Selv om PST ikke nødvendigvis kan identifisere mottakere og avsendere, så kan de likevel se hvem som snakker med hvem. Slike fremstillinger av nettverk kan være veldig avslørende. Men PST får en stor utfordring når det gjelder hvordan de skal behandle resultatene de får, sier han. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært