Meny

Spansk bank stanser tvangsutkastelser etter selvmord

53 år gamle Amaia Eganas selvmord fikk hundrevis av mennesker til å demonstrere i gatene. «Stopp utkastelsene», står det på skiltene til disse demostrantene i Madrid. Foto: Scanpix / AP Photo/Andres Kudacki

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spanske banken Kutxabank stanser alle tvangsutkastelser etter at en fortvilet kvinne kastet seg ut av et vindu og i døden da hun fikk namsmannen på døra.

53 år gamle Amaia Egana greide ikke lenger å betjene boliglånet sitt i Kutxabank. Da namsmannen kom for å kaste henne ut av leiligheten i Barakald i Nord-Spania, tok hun sitt eget liv.

53 år gamle Jose Luis Domingi valgte samme utvei da namsmannen kom for å kaste ham ut av boligen i Granada sør i Spania for to uker siden.

Eganas selvmord fikk hundrevis av mennesker til å demonstrere i gatene, både i Barakald og Madrid.

«Skam dere» lød demonstrantenes slagord som var rettet mot myndighetene og bankene, og nå tar både regjeringen og Kutxabank protestene til følge.

Statsminister Mariano Rajoy lover nye tiltak for å hjelpe landets hardt pressede boligeiere, og Kutxabank følger opp i påvente av myndighetenes utspill.

– Bankens president Mario Fernandez har gitt beskjed om at alle lånerelaterte tvangsutkastelser øyeblikkelig skal stanse inntil de nye retningslinjene blir kjent, heter det i en kunngjøring fra banken.

350.000 spanske boligeiere ble kastet ut av sine hjem i årene 2008 til 2011 fordi de ikke lenger greide å betjene lånene sine.

I år har andelen utkastelser økt med 20 prosent, i takt med at den offisielle arbeidsledigheten i landet har steget til 25 prosent.

Rajoy varslet fredag samtaler med opposisjonen, blant annet om midlertidig stans i tvangsutkastelser.

Rajoy ønsker også å legge mer av ansvaret over på bankene og pålegge dem økt varsomhet og større vilje til å refinansiere og finne andre løsninger for folk som har havnet i vansker. (©NTB)

Populært