Verste jordskjelv på over 30 år i Guatemala

Ansatte i kontorbygninger i Guatemala by flyktet ut på gaten da landet ble rammet av et jordskjelv onsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Ansatte i kontorbygninger i Guatemala by flyktet ut på gaten da landet ble rammet av et jordskjelv onsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Hele familier døde da hjemmene deres ble ødelagt i det kraftigste jordskjelvet som har rammet Guatemala på flere tiår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 52 mennesker mistet livet og rundt 200 ble skadd, mens 22 mennesker fortsatt er savnet etter det kraftig jordskjelvet onsdag.

– Det er en tragedie, sa landets president Otto Pérez Molina da han besøkte det hardest rammede området.

– Det er trist å møte familier som venter på slektningene sine som fortsatt er begravet, sa Pérez etter sin lynvisitt i området.

Les også: Guatemala rammet av kraftig jordskjelv

Mange ofre

Jesús Ramírez mistet begge beina i skjelvet. Han ble fanget da han forsøkte å redde niesene sine ut av en bygning.

– Min mor skrek at jeg måtte se etter niesene mine. Jeg ville redde dem ut, men jeg klarte det ikke, for veggene raste sammen over dem og meg. Jeg mistet begge beina, de amputerte dem, forteller han fra sykesenga.

Ifølge president Molina er mer enn én million mennesker berørt av skjelvet. Nærmere 3.000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine.

Røde Kors forsøker å få oversikt over hva de rammede trenger.

– Foreløpig forberedes det hjelp til 7.500 mennesker i de hardest rammede områdene hvor 400 hus er ødelagt som følge av jordskjelvet, sier generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid.

Les også: Dømt til 6.600 års fengsel for massemord i Guatemala

Jordras

Skjelvet ødela boliger i seks landsbyer i San Marcos-regionen, rundt 250 kilometer vest for hovedstaden Guatemala by, nær grensa til Mexico.

Jordskjelvet utløste ras som har sperret flere veier i San Marcos-området, noe som gjør redningsarbeidet vanskelig.

I landsbyen San Cristóbal Cucho døde en hel familie på ti mennesker da hjemmet deres ble begravd i et stein- og jordras. Bare den 17 år gamle sønnen i familien overlevde.

Rundt 73.000 hjem er strømløse etter jordskjelvet, som også kunne merkes i Mexico by og i El Salvadors hovedstad San Salvador.

Les også: Åtte drept i skyting på nattklubb i Guatemala

Kraftig

Ifølge The Pacific Tsunami Warning Center forårsaket jordskjelvet en liten tsunami utenfor kysten av Guatemala, men det er ikke meldt om skader som følge av denne.

Onsdagens jordskjelv er det kraftigste som har rammet Guatemala siden 1976, da over 20.000 mennesker omkom i et skjelv som ble målt til 7,5.

Skjelvet ble målt til 7,4 av Mexicos seismologiske tjeneste, og det hadde sitt senter utenfor Guatemalas stillehavskyst, om lag 45 kilometer sørvest for Champerico. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden