Justisministeren vil vurdere våpen til politiet

Politiet ønsker å kunne bære synlig våpen. Foto: NTB scanpix
Politiet ønsker å kunne bære synlig våpen. Foto: NTB scanpix

Justisminister Grete Faremo (Ap) sier politiet alltid må strebe etter å løse konflikter med minst mulig makt, men forstår at dagens politi ønsker våpen på hofta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faremo var siste gjest på landsmøtet til Politiets Fellesforbund torsdag. Tidligere på dagen vedtok landsmøtet at de ønsker generell bevæpning av norsk politi, et vedtak den øverst politisk ansvarlige for politiet selvfølgelig merket seg.

– Det jeg først og fremst har merket meg er at det har vært en veldig grundig diskusjon i politiet og dernest at det har vært en del situasjoner de siste årene som jeg også skjønner kan gi det resultatet som har kommet her, sier Faremo til NTB.

Nå er tiden kommet for en like grundig drøfting av spørsmålet i de politiske miljøene.

Les også: Politifolk vil bære synlig våpen

Minimum av makt

– Utgangspunktet er at vi skal løse konfliktene med et minimum av maktanvendelse. Så må jeg forhøre meg om hva som truer tjenestemennenes sikkerhet i vanskelige situasjoner, sier Faremo.

Gjenvalgt forbundsleder Arne Johannessen legger til at det ikke er noe som tilsier at væpnede politifolk blir møtt med mer våpen fra de kriminelles side.

– Det er heller ingenting som tilsier at det blir mer maktbruk eller våpenbruk fra politiets side selv om de har våpenet på hofta. Terskelen for å bruke våpenet skal være like høy, sier Johannessen.

Nasjonale regler

Fram til nå har norske politifolk en regel om at de kan ha våpen i patruljebilene, såkalt framskutt lagring. Før våpenet kan tas ut av bilen må det imidlertid innhentes en tillatelse. Tjenestemenn er lite tilfreds med ordningen, ettersom det ofte oppleves som for sent å snu fra en tilspisset situasjon for å gå tilbake til bilen og hente våpenet. Det har også vært opp til den enkelte politimesteren å avgjøre om bilene i hans distrikt skal ha framskutt lagring av våpen.

– Det første steget nå må være at det utarbeides nasjonale regler om at det skal være våpen i alle biler, sier Arne Johannessen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden