Politiet over hele landet til kamp mot ekstremister

PST intensiverer samarbeidet med det øvrige politiet i kampen mot ekstreme islamistiske miljøer i Norge. – Vi nærer en felles bekymring for den radikaliseringen vi ser, sier PST-sjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjef Benedicte Bjørnland i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kalte onsdag alle landets politimestre inn til et møte.

– Temaet var operasjonalisering av handlingsplanen «Felles trygghet – felles ansvar», fortalte PST-sjefen på en pressekonferanse sammen med Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold torsdag.

Les også: Frp: Bhatti kan pågripes når han kommer hjem

Mest forebygging

Politiet ønsker å følge tre spor i kampen mot ekstremisme. Hovedinnsatsen settes inn i forebygging.

– Det aller viktigste er å hindre tilvekst til et uheldig miljø. Skal vi lykkes, er vi helt avhengige av et godt samarbeid mellom det lokale politiet, skole, barnevern, Nav, foreldre og moderate trossamfunn, forteller PST-sjefen.

Blant annet skal Exit-programmet – tidligere brukt med hell mot høyreekstreme miljøer her i landet – videreutvikles og brukes.

I tillegg vil politiet følge to andre spor i kampen mot ekstremister, gjennom å bruke ressurser på å avradikalisere dem som allerede har kommet inn i miljøene og også ved å forfølge straffbare handlinger.

Les også: Eskil Pedersen vil ha kartlegging av ekstremister

Økt bekymring

– Vi nærer en felles bekymring for radikaliseringsprosessene vi ser. De er økende. Vi erfarer også at det er mer reisevirksomhet, sier Bjørnland.

Oslos politimester mener politiet allerede sitter på de ressursene som trengs i kampen.

– Vi har god oversikt over ekstreme islamister i Norge og vil bruke nødvendige ressurser for å minimalisere disse, sier han.

Sjøvold trekker fram samarbeidet som Oslo-politiet har med kommunen om personer under 18 år.

– Men i den gruppen som vi har i fokus nå, er det personer eldre enn 18 år. Det innebærer at vi ikke har den samme verktøykassa, og da blir straffesporet enda viktigere, sier politimesteren.

Les også: Ap-topp vil ha egen politistyrke mot radikale islamister

Får oppmerksomhet

Det er ikke ofte PST-sjefen og politimesteren i Oslo holder møte sammen, understreker hovedstadens politimester.

– Dette er et uttrykk for at vi tar situasjonen meget alvorlig, sier han.

Begge polititoppene ser det problematiske i å gå ut offentlig og gi stor oppmerksomhet til ekstreme miljøer.

– De får kanskje den oppmerksomheten de ønsker, men dette er så alvorlig at vi ikke kan la være, sier PST-sjefen.

Vil ikke tallfeste

PST har en rekke ganger blitt spurt om hvor mange ekstremister de tror det kan være i Norge.

– Vi har en formening om et antall, men jeg vil ikke tallfeste det, for det kan være mørketall. Vi snakker ikke om et voldsomt antall personer, men et relativt lite, voksende miljø, sier PST-sjef Bjørnland til NTB.

– Greit med Bhatti-avhør

Under pressekonferansen fikk Bjørnland og Sjøvold flere spørsmål om bildene av den voldsdømte islamisten Arfan Bhatti som sirkulerer på internett og som den svenske journalisten Per Gudmundson publiserte på sin blogg onsdag.

Bildene viser Bhatti med automatvåpen i et fjellandskap – trolig i Afghanistan eller Pakistan, og på flere av bildene poserer han sammen med barn. Fra flere hold, blant annet Frp, er det nærmest kommet krav om at Bhatti må pågripes når han returnerer til Norge.

De to polititoppene viser til at de har lover og regler å forholde seg til og at de ikke kan uttale seg om enkeltsaker, men Oslos politimester kom under pressekonferansen med følgende kommentar: «Det hadde vært greit med et avhør av ham, iallfall.»

I etterkant presiserte Sjøvold overfor NTB at det Bhatti har gjort, ikke nødvendigvis er straffbart og at han ikke er sikker på om politiet har hjemmel for å avhøre ham. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden