Ny meningsmåling om EØS-avtalen:

Folket vil heller ha handelsavtale enn EØS

Har målt meninger: Folk vil heller ha en handelsavtale enn EØS. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Har målt meninger: Folk vil heller ha en handelsavtale enn EØS. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

45 prosent av de spurte vil heller ha en handelsavtale med EU framfor dagens EØS-avtale. Et flertall på Stortinget hindrer utredning av alternativer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom det fantes et alternativ til den stadig mer omstridte EØS-avtalen, ville mange fler nordmenn foretrukket en handelsavtale med EU, enn de som holder på EØS.

45 prosent sier ja til handelsavtale, 29 prosent ja til EØS mens 26 prosent ikke vet hva de skal mene. Det er resultatet av en ny spørreundersøkelse Sentio Research Norge har gjennomført for Nei til EU, EL&IT-forbundet og Fagforbundet.

De sto også bak utredningen Alternativer til dagens EØS.

- Tar du vekk «vet ikke», foretrekker 60 prosent en handelsavtale. 40 prosent vil ha EØS, oppsummerte Jan Olav Andersen i EL&IT da undersøkelsen ble presentert på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

Vedvarende mot Stortinget

Dette er fjerde meningsmåling som viser samme tendens. Den kommer etter oppmerksomheten som regjeringens nye stortingsmelding om EØS skapte. Heller ikke den drøftet alternativer.

Les: Regjeringen unngår alternativer til EØS

Men på Stortinget vil flertallet ikke engang utrede om det finnes noe alternativ måte å forholde seg til EU på, enn EØS. De øvrige partiene har stemt ned SVs og Sentepratiets forslag om utredning.

Av Høyres medlemmer foretrekker 45 prosent handelsavtale, mot 34 prosent for EØS. I Fremskrittspartiets velgerskare et utfallet enda klarere: 56-18 til fordel for handelsavtale.

Les også: Dette slipper sveitserne

- KrF som er partiet som virkelig er glad i EØS-avtalen, er til de grader i utakt med sine egne velgere, påpeker leder i Nei til EU, Heming Olaussen.

65 prosent av KrF-tilhengerne blant de spurte ønsker en handelsavtale, bare 11 prosent støtter EØS.

Les også kommentar: Da det ble bevist at bittelitt betyr mye

- Ikke rart folk er lei

- Det er ikke overraskende at oppslutningen om en handelsavtale som alternativ til EØS holder seg så stabil og solid i befolkningen. Det norske folk er så lei EU-direktiver som griper inn i hverdagslivet at de ønsker en bedre avtale, sier leder for Sps EØS-utvalg, Anne Beathe Tvinnereim på Senterpartiets hjemmeside.

Hun er til daglig statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet.

Arbeiderpartiet eneste for

Bare Arbeiderpartiets velgere har en overvekt av EØS-tilhengere. En tredel vil ha handelsavtale, 46 prosent går for EØS.

Arbeiderpartiets støtte til EØS kan gi problemer for Nei til EUs stadig serkere markering av kravet om å melde Norge ut av EØS-avtalen. Det blir blant annet markert i forslag til landsmøtet til Nei til EU som åpner i Hamar fredag.

Les: Det brygger opp til EØS-uro på Nei til EUs landsmøte

Splittes EU-motstanderne?

Mange regner med at det ville blitt flertall for EU-medlemskap i 1994 dersom Norge ikke hadde EØS-avtalen i bakhånd.

- Kan Nei til EU risikere å splitte EU-motstanden ved sin kamp mot EØS?

- Vi har hatt samme standpunkt til EØS i 20 år. Vi har hatt Ap-tillitsvalgte i rekkene hele tida. Det skal vi fortsette med, svarer nei-general Heming Olaussen dagen før åpningen av sitt landsmøte.

- Oppmerksomheten om EØS er også en refleks av at det er 75 prosent nei til EU i folket. Da blir sjølsagt EØS-debatten mer intens enn den har vært. Det er sterkere grad av samling om EØS i Arbeiderpartiet, trolig som et kompromiss innad i partiet. Men det er tross alt 33 prosent av velgerne deres som er imot EØS, sier Olaussen.

Hvis det ikke fantes noe alternativ til EØS, viser den nye meningsmålingen at en folkeavstemning om EØS ville gitt 53 prosent ja og 33 prosent nei.

Les mer om politikk

Les andre nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden