- Nord-Korea forbereder atomprøvesprengning

USA forsvarsminister Leon Panetta tar imot sin sørkoreanske kollega Kim Kwan-Jin ved Pentagon i oktober. Kim advarer torsdag om at Nord-Korea har fullført forberedelsene til en atomprøvesprengning. Foto: Scanpix/EPA.
USA forsvarsminister Leon Panetta tar imot sin sørkoreanske kollega Kim Kwan-Jin ved Pentagon i oktober. Kim advarer torsdag om at Nord-Korea har fullført forberedelsene til en atomprøvesprengning. Foto: Scanpix/EPA.

Sør-Koreas forsvarsminister sier torsdag at Nord-Korea har fullført forberedelsene til en ny atomprøvesprengning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landet vil også gjennomføre en prøveoppskytning av en langdistanserakett i nær fremtid, sier han ifølge AFP.

- En rekke forberedelser har blitt gjort til en tredje atomprøvesprengning, sier Kim Kwan-Jin til journalister. Han legger til at tidspunktet vil avhenge av «en politisk avgjørelse».

Kommunistlandet gjennomførte atomprøvesprengninger i 2006 og 2009.

Kim spår også at Nord-Korea vil gjøre et nytt forsøk på prøveskyte en langdistanserakett, etter en mislykket rakettoppskytning i april. Nord-Korea sa den gang at målet var å sette en fredelig forskningssatellitt i bane, mens USA og landets allierte så prøven som en kamuflert test av raketteknologi.

Les også: Nevø stempler Nord-Koreas leder som diktator

I september meldte det amerikanske nettstedet 38 North at satellittbilder viste at Nord-Korea hadde stanset arbeidet ved et oppskytingsfelt som kan brukes til å skyte opp interkontinentale raketter, og muligens satt prosjektet to år tilbake.

Nettstedet til USA-Korea-instituttet ved Johns Hopkins School of Advanced International Studies sier bakgrunnen for at arbeidet ble stanset var uklar, selv om mye regn kan ha vært en faktor.

Den nye oppskytningsrampen, som blir bygget nordøst i landet, var ment å stå klar omkring 2015, het det. Selv om ferdigstillelsen blir utsatt kan Nord-Korea fremdeles teste raketter med lengre distanse ved en base nordvest i landet, skriver nettstedet.

Satellittbilder viser «oppussinger» igang ved en mobil oppskytingsrampe som brukes til å teste langdistanseraketter, heter det.

Les også: Nord-Korea truer med militært angrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden