Ny matrapport fra FAO

Verden importerer mat for 6500 milliarder kroner i år

Mindre av dette: Verdens hveteproduksjon vil falle - og kornlagrene skrumpe. Foto: Colourbox.
Mindre av dette: Verdens hveteproduksjon vil falle - og kornlagrene skrumpe. Foto: Colourbox.

Årets matpriser blir 10 prosent lavere enn rekordåret 2011, melder FNs landbruks- og matvareorganisasjon FAO i sin halvårlige matrapport. Fiskeprisene synker med 6,7 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men framover ser utsiktene dystrere ut igjen. I sesongen 2012/2013 venter FAO at kornproduksjonen vil krympe med 2,7 prosent, hovedsakelig som følge av dårligere hvete- og maisavlinger.

Det betyr at kornlagrene verden over blir redusert med 25 millioner tonn.

I alt venter FAO at den globale regningen for matimport blir 1,14 billioner dollar, ca. 6500 milliarder kroner, i 2012. Det er et fall på ti prosent fra i fjor.

Det går fram av den halvårlige FAO-rapporten Food Outlook som ble offentliggjort torsdag formiddag.

Sjømat bidrar til prisfallet. Prisene på fisk synker med 6,7 prosent januar-oktober 2012, sammenliknet med samme periode i fjor.

Prisfallet er større for oppdrettsfisk enn villfisk. Tallene har FAO fått fra Norges sjømatråd.

Kjøttproduksjonen utfordres av stigende priser på fôr. Samtidig er salgsprisene på kjøtt høye. Veksten i forbruket vil bli redusert til under 2 prosent, anslår FAO.

Les også: Anklager politikerne for fire-fem holocaust i året

Det blir produsert 301,8 millioner tonn kjøtt i 2012. Av dette vil 29,4 millioner tonn bli solgt over landegrensene.

Melkeproduksjonen vil stige med 3 prosent til 759,6 ifølge FAOs anslag. Handelen vil vokse med 4,6 prosent. Men fortsatt er det bare en liten prosent av produksjonen som vil passere landegrensene, nemlig 52,9 prosent.

Når det gjelder sukker, sørger verdens største produsent, Brasil, samt Australia, for at verden får 3,8 millioner tonn (2,2 prosent) mer av denne varen i sesongen 2012/2013. Derimot minsker produksjonen av sukker i EU.