Da kong Haakon VII kysset svenskekongen, Gustaf V

Artikkelen fortsetter under annonsen

To nye dokumentarfilmer viser kong Haakon VII på besøk i Sverige i 1914 og 1939. De levende bildene er godt nytt for både Slottet og historikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske filminstituttet åpner nå sitt store arkiv. Og sett med norske øyne har det allerede dukket opp unikt materiale om sentrale begivenheter.

Her er blant annet levende bilder av kong Haakon som kysser svenskekongen Gustaf V på kinnet da de traff hverandre etter utbruddet av andre verdenskrig.

Torsdag i forrige uke kunne ABC Nyheter vise en tidligere ukjent film fra kroningen av kong Haakon VII i Trondheim i 1906, hentet med godkjennelse fra Svenska filminsitutet.

Les også: Denne har vært gjemt i 106 år

Nå kan vi vise ytterligere to dokumentarfilmer som viser Haakon VII - Norges første konge etter unionstiden - på kongemøter i Sverige ved starten på de to verdenskrigene.

Også for Det kongelige hoff er disse filmenes eksistens ukjente.

Der har man tidligere bare, etter det ABC Nyheter kjenner til, sett vanlige fotografier fra de historiske begivenhetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mest kjente bildet fra dette møtet er av de tre kongene som står sammen på en balkong og vinker til folkemassene på Stortorget utenfor.

Skal vise nordisk samhold

Begge filmene er altså tatt opp i Sverige. De omhandler felles nordiske forsøk på å vise samhold etter krigsutbruddene 28. juli 1914 og 1. september 1939.

Det første møtet mellom de tre kongene i Sverige, Danmark og Norge finner sted i Malmø 18. og 19. desember. Under det som historikerne kaller trekongemøtet, ønsket de å demonstrere en felles nordisk ambisjon om nøytralitet under krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stumfilmen viser mye kongelig vinking fra balkonger og deres ankomst i bil.

Men det er også glimt som viser noe mer - blant annet når de to brødrene Haakon VII av Norge og Christian X av Danmark spaserer ved siden av hverandre og snakker hyggelig sammen.

Før finlandskrigen

Den andre filmen er tatt opp i Stockholm 18. oktober 1939, seks-syv uker etter det nazistiske overfallet på Polen som utløser andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen er også den finske presidenten Kyösti Kallio med. Og det er også et poeng for de nordiske monarkene å demonstrere samhold med Finland som på denne tiden trues av Stalin og Sovjetunionen.

Svenskekongen tar imot norske kong Haakon som kommer med tog til sentralstasjonen.

Kong Haakon hopper der av toget og ruser fort bort til Gustaf V som står og venter på perrongen.

De to kongene hilser der på hverandre med et overraskende kyss på kinnet.

Tidligere har prosjektansvarlig Kajsa Hedström opplyst til ABC Nyheter at de så langt bare har lagt ut om lag ti prosent av de 6000 filmene som de sitter på.

Men i tillegg har man ønsker om å legge ut de filmene som blant annet svenskenes Kungliga bibliotek har i sine arkiver. Og da kan jo enda flere skatter med norsk relevans dukke opp.

Her kan du selv søke i Svenska filminstitutets arkiv