Slik reagerer verden på Obamas seier

USAs president Barack Obama oversvømmes av gratulasjoner fra statsledere fra hele verden etter seieren i nattens presidentvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg gratulerer Barack Obama med gjenvalg. Norge har samarbeidet svært godt med ham i fire år og jeg ser fram til å samarbeide med ham i fire nye år, sa Norges statsminister Jens Stoltenberg ifølge NTB onsdag.

Da hadde USAs gjenvalgte president Barack Obama tidligere på morgenkvisten, norsk tid, gjort rent bord i det amerikanske presidentvalget, og feid republikanernes motkandidat Mitt Romney av banen med klar margin.

- Obama nærmere Norge

Stoltenberg pekte i sin gratulasjon på at Norge har veldig gode tosidige forbindelser med USA.

– I tillegg har USA og Norge under Barack Obama samarbeidet veldig godt på veldig mange internasjonale områder, blant annet i synet på FN, i arbeidet med klima og ikke minst i forhold til de økonomiske problemene i verdensøkonomien, sier Stoltenberg.

Stoltenberg understreker at Norge og landets regjering ville samarbeidet godt med USA, også dersom Mitt Romney hadde vunnet presidentvalget. Han presiserer samtidig at Barack Obama står for politiske verdier som ligger nærmere Norge og hans egen regjering.

– Barack Obama står for en del politiske verdier og standpunkter som er nærmere våre, både når det gjelder utenrikspolitikk, synet på viktigheten av FN, internasjonalt forpliktende samarbeid, men også når gjelder innenrikspolitiske spørsmål, som at man ønsker å satse på å bygge ut offentlige velferdsløsninger som helsereformen, framfor skattekutt, sier han.

Les også: Han brukte 100 millioner dollar på Romney

Økonomien og Syria prioritert

Statsledere verden over stiller seg bak valget av Obama som leder av «verdens viktigste land» for de neste fire årene.

Storbritannias statsminister David Cameron sa onsdag at han ser frem til å fortsette samarbeidet med «vennen» Barack Obama etter hans valgseier.

«Varme gratulasjoner til min venn @BarackObama», skrev Cameron på Twitter.

Les også: Trump: - Verden ler av USA

I en senere offisiell uttalelse fra Jordan, hvor Cameron besøkte en leir for syriske flyktninger i ørkenen, sa statsministeren at Obama har hatt fire suksessfulle år, og at han ønsker den amerikanske presidenten alt godt for de neste fire.

- Det er så mange ting som vi trenger å gjøre: Vi trenger å sparke i gang verdensøkonomien, og jeg vil se en EU-USA handelsavtale, sa Cameron.

- Her i Jordan hører jeg opprivende historier om det som har skjedd inne i Syria, så en av de første tingene jeg vil snakke med Barack om er hvordan vi må gjøre mer for å forsøke å løse denne krisen, la han til.

Les også: - Krigen i Syria er en utryddelseskrig

- Veldig glad for at Obama ble gjenvalgt

Også Kinas leder Hu Jintao gratulerte Obama med gjenvalget, og nevnte «positiv fremgang» i Kina-USA forhold de siste fire årene.

Frankrikes president Francois Hollande hyllet på sin side Obamas gjenvalg som et «klart valg for et åpent, forent USA, som er totalt engasjert på den internasjonale scenen», ifølge AFP.

Ifølge Hollande vil Obamas seier «nok en gang forsterke vårt partnerskap for å legge til rette for økonomisk vekst i våre land, for å motkjempe arbeidsledighet og for å finne løsninger til kriser som truer oss, særlig i Midtøsten», sa han.

EU-lederne Herman Van Rompuy og Jose Manuel Barroso sendte også sine gratulasjoner til Obama og sier USA og EU har både felles utfordringer og verdier.

– Veldig glad for at president Obama ble gjenvalgt, skrev EU-president Van Rompuy på sin Twitter-konto onsdag morgen.

Sammen med Kommisjonens president, Jose Manuel Barroso, kaller Van Rompuy USA en nøkkelpartner, og de peker på felles utfordringer.

– Å skape vekst og arbeidsplasser er fortsatt noe både USA og EU prioriterer, og vi vil fortsette å samarbeide med president Obama for å realisere de enestående mulighetene i det transatlantiske markedet, sier de to i en uttalelse.

Se også: - Jeg har aldri elsket deg mer, Michelle

Likte Romney

På tross av at mange peker på et stadig mer kjølig forhold mellom USA og Israel etter at Obama kom til makten, gratulerte også Israels statsminister Benjamin Netanyahu Obama med gjenvalget.

– Den strategiske alliansen mellom Israel og USA er sterkere enn noensinne, sa Netanyahu.

Forholdet mellom Obama og Netanyahu har til tider vært anstrengt, ikke minst da den israelske statsministeren viste entusiasme for Obamas republikanske konkurrent Mitt Romney under den amerikanske valgkampen.

Men i de siste ukene, hvor målinger har tydet på at det gikk mot et gjenvalg av Obama, har uttalelser fra offisielt israelsk hold gått på at et slikt gjenvalg ikke vil bety slutten på samarbeidet mellom Israel og USA.

Også Israels forsvarsminister, Ehud Barak, gratulerer Obama.

– Jeg har ingen tvil om at Obama-administrasjonen vil fortsette sin politikk hvor Israels sikkerhet er høyt prioritert, på samme måte som innsatsen for å hanskes med utfordringene vi møter i regionen, sa Barak i en uttalelse.

Se også: Her blir han utnevnt til seiersherre

- Sterke bånd til Europa

Forsvarsalliansen NATO, ved danskenes generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, var raskt ute med å gratulere og understreket at båndet mellom Europa og USA fortsatt er sterkt.

- Forholdet mellom Europa og USA er tuftet på felles verdier som forsvarsalliansen ble grunnlagt på for 60 år siden, og som fortsatt er sterke. Det er like viktig i dag for å bevare euroatlantisk fred og sikkerhet. President Obama har vist enestående lederskap ved å opprettholde dette avgjørende båndet, og jeg ser fram til å fortsette vårt tette samarbeid, sa Fogh Rasmussen, ifølge AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden