Gråere Obama etter fire år som president

Gråere Obama etter fire år som president
Gråere Obama etter fire år som president

Barack Obama er blitt gråere i håret. Det strålende bildet av en amerikansk president som ville lede sitt folk til en historisk fornyelse, har også falmet. Nå står fire nye år og flere utfordringer for tur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs første svarte president, som mottok Nobels fredspris mindre enn ti måneder etter at han ble innsatt, gikk til valg på slagordet «change» – forandring. I valgkampen ble han imidlertid utfordret av Romney som sa han var den som nå sto for forandring.

Men Obama er ingen tapertype, og da orkanen Sandy rammet New York, framsto presidenten som en samlende leder som kunne inspirere sitt folk til solidaritet og gjenoppbygging.

– I krisetider står eller faller amerikanerne som én nasjon, sa han samtidig som han avfeide motkandidaten Mitt Romney som «en glatt selger».

Slutten?

Obamas politiske karriere førte ham med rekordfart fra en jobb som lokalpolitiker i delstaten Illinois via Senatet i Washington til stillingen som verdens mektigste mann.

– Obamas første presidentperiode var preget av både lys og skygge. Han stimulerte fram en stans i USAs økonomiske tilbakegang, reddet bilindustrien og fikk historiske reformer på helse- og finanssektorene vedtatt i Kongressen.

Han fikk slutt på krigen i Irak og innledet tilbaketrekningen av amerikanske soldater fra Afghanistan. Samtidig fikk han ry på seg som terroristjeger etter at amerikanerne i 2011 drepte terrornettverket al-Qaidas leder Osama bin Laden.

Guantanamo

Men han greide ikke å holde løftet om å stenge fangeleiren i Guantánamo Bay på Cuba. Obama har heller ikke fått Kongressen til å vedta omfattende lover om kamp mot klimaendringer, eller reformer i innvandringspolitikken.

I november 2010 tapte hans demokratiske parti flertallet i Representantenes hus i Washington. Obama tok selv på seg ansvaret for dette nederlaget, som han mente skyldtes at velgerne ikke hadde sett at det virkelig var gjort framskritt i den økonomiske politikken.

Selv om han vant presidentvalget klarte han ikke å snu fordelingen i Representantenes hus, noe som kommer til å by på nye tøffe utfordringer i samarbeidet med Kongressen.

Se også: Slik var stemningen da Obama vant igjen

Hawaii

Barack Hussein Obama ble født 4. august 1961. Han kom til verden i Honolulu på Hawaii, som så sent som i 1959 var blitt USAs 50. delstat. Faren, Barack Obama senior, var fra Kenya mens moren Ann kom fra delstaten Kansas.

Obama studerte juss og arbeidet som advokat med borgerrettsspørsmål. Fra 1997 til 2004 satt han i delstaten Illinois' senat, og fra 2005 til 2008 i Senatet i Washington, før han i 2009 ble innsatt som president.

Han traff sin Michelle i 1992, og paret fikk senere døtrene Malia Ann og Natasha – eller Sasha, som hun kalles til daglig. Tradisjonen tro holder familien i Det hvite hus seg med en kjæledegge, Bo, som bærer den spøkefulle tittelen USAs førstehund. (©NTB)

Se også: Hundrevis fester utenfor Det hvite hus