Aarebrot: 90 prosent sjanse for Obama

Valgforsker tror på Obama-seier. Foto: NTB scanpix
Valgforsker tror på Obama-seier. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgforsker Frank Aarebrot tror det er rundt 90 prosent sjanse for en valgseier til Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aarebrot har vært i USA en måned allerede for å følge valgkampen. NTB møter ham inne på Obamas valgvake i Chicago. Aarebrot anslår at det er rundt 90 prosent sjanse for en Obama-seier.

– Men det som gjør meg usikker, er at Romney har drevet en veldig god valgkamp de siste to ukene. Så det blir likevel spennende i kveld.

Les også: Mange klager på valgavviklingen

Følg valgnatten live

Tidlige resultater

Men hvis Romney taper Virginia, der resultatet kan komme ganske tidlig, så blir hans vei veldig lang til seier, ifølge Aarebrot.

– Og om Obama får 40 prosent eller mer blant hvite menn, så vinner han valget, sier valgforskeren.

Han mener Obamas slagord denne gangen, «Forward», ikke «er særlig sexy». Men det er et typisk gjenvalgslagord.

Tror på overtak

-Det er jevnt, men jeg tror vi har overtaket, sier Lisa Cooper, leder for Democrats Abroad i Norge, få timer før de første resultatene i det amerikanske presidentvalget tikker inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skal ikke si at dette er «in the bag», men statistikken viser at det går vår vei. Mye kan skje i amerikansk politikk, ikke minst hvis det er så jevnt i flere stater og det blir omtelling. Så la oss se når resultatene fra de første statene kommer inn, sier Cooper til NTB.

Les også: Støtte fra dem kunne knust Romney

God mobilisering

Hvis det blir seier til Barack Obama og Demokratene, tror Cooper det skyldes god mobilisering.

– Jeg tror det i så fall er fordi vi har klart å mobilisere og fått til en valgdeltakelse som er mye høyere enn tidligere, og særlig fordi vi har fått med kvinner, svarte og latinamerikanere, sier Demokratene-lederen i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Alt om hovedpersonene

Facinert av nordmenn

USAs ambassadør i Norge, Barry White, er fascinert av nordmenns interesse for det amerikanske presidentvalget. Han tror det kan forklares med det nære forholdet mellom de to landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange nordmenn utvandret til USA, og mange har familie der. USA er også et viktig land og det største landet i den frie verden, sier White til NTB. Han følger valget fra valgvaken på Grand Hotell i Oslo.

De siste månedene er valget alt nordmenn har villet snakket om, forteller ambassadøren. Han sier samtidig at amerikanere er overrasket over interessen som landets presidentvalg vekker i utlandet.