Truet journalist fikk forsikring fra islamistgruppe

Arslan Maroof Hussain (t.h.), kjent som Ubaydullah Hussain og hans forsvarer, advokat John Christian Elden ved sist fengslingsmøte. Hussain er siktet for trusler mot to journalister og trusler mot Det Mosaiske Trossamfund i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Arslan Maroof Hussain (t.h.), kjent som Ubaydullah Hussain og hans forsvarer, advokat John Christian Elden ved sist fengslingsmøte. Hussain er siktet for trusler mot to journalister og trusler mot Det Mosaiske Trossamfund i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Siktelsen mot islamistlederen Ubaydullah Hussain blir trolig utvidet. Gruppen hans holdt tirsdag en slags pressekonferanse hvor de forsikret journalist Nina Johnsrud om at hun ikke trenger å bekymre seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiadvokat Kathrine Kristoff mener ifølge NRK det er stor fare for gjentakelse og bevisforspillelse og vil be om fire nye uker i varetekt når varetektsperioden går ut fredag.

– Jeg sitter nå og jobber mot en utvidelse av siktelsen, og den skal være klar onsdag, sier Kristoff til NTB.

Utvidelsen kommer som følge av undersøkelser og opplysninger politiet har fått tilgang til. Politiet har også gjort en rekke beslag i saken. Kristoff bekrefter at det kan være snakk om at flere personer er blitt utsatt for trusler fra islamisten.

Les også: Politiet retter søkelyset mot islamistene

Vil ha reell begrunnelse

Hussains forsvarer, John Christian Elden, sier politiet ikke har gitt noe klart svar på hva slags utvidelse som kan bli aktuelt.

– Det eneste som må være sikkert, er at dagens siktelse i alle fall ikke holder til ny fengsling. Så det er fint hvis de nå kan fortelle oss hva som er den reelle grunnen, sier han til NTB.

Tirsdag ettermiddag holdt Profetens Ummah, gruppen Hussain er tilknyttet, en slags pressekonferanse i Oslo. De fremmøtte pressefolkene fikk imidlertid ikke svar på sine spørsmål, men gruppa ga uttrykk for at de mener seg utsatt for en heksejakt fra politiets side.

Les også:

Les også: Islamistleder siktet for alvorlige trusler

– Bare Guds lov

Gruppas talsmann Egzon Avdyli (24) pekte på at mange av dem er født og oppvokst i landet, og har en rolle å spille, ifølge TV 2.

– Muslimer er konfliktløsere, ikke konfliktbærere, sa han.

På direkte spørsmål om de forholder seg til Norges lovverk, svarte de at de bare forholder seg til Guds lov.

– Hvis dere mener Grunnloven er bedre, så skal vi motbevise det, sa Avdyli.

Politiet var på forhånd varslet om pressekonferansen, bekrefter politiadvokat Kristoff.

Trussel

Journalist Nina Johnsrud i Dagsavisen, som er en av dem som har mottatt trusler, møtte opp for å vise at hun ikke er redd gruppen. Hun konfronterte også Avdyli med eposten hun mottok fra Abaydullah Hussain, skriver VG.

– Jeg fikk beskjed om at eposten ikke var ment som noen trussel og at jeg ikke trenger å ta det alvorlig. Det gjør i det minste ham ansvarlig for at det ikke skjer noe, sa hun til pressen etterpå. Johnsrud jobber ikke med saken for Dagsavisen lenger, men møtte opp som privatperson.

Under pressekonferansen satte Avdyli spørsmålstegn ved hvorfor Politiets sikkerhetstjeneste (PST) aldri har tatt kontakt med gruppa Profetens Ummah, hvis det er slik at de ser på dem som en stor trussel mot det norske folk.

Han beskyldte også politiet for å løpe politikeres ærend, og for å misbruke autoriteten sin ved å blande seg inn i politiske anliggender.

Et annet av gruppas profilerte medlemmer, Mohyeldeen Mohammad, skal være i Syria for å kjempe i opprørskampen. Det er uklart hvor deres mest kjente medlem, Arfan Bhatti, befinner seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden