Skjønner ikke hvorfor Romney er så upopulær

Nordmenn liker ikke Republikanerne og presidentkandidat Mitt Romney. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Nordmenn liker ikke Republikanerne og presidentkandidat Mitt Romney. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nordmenn liker helt klart demokratene best. Eric Mandeville i støttegruppen for Republikanere i Norge, skjønner ikke hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk meningsmåling gjort for YouGov viser at Obama ville vunnet med over 90 prosent av stemmene, om kun europeere hadde kunnet stemme i det amerikanske presidentvalget.

Samtidig viser en uhøytidelig test utviklet av NRK.no at 92 prosent av nær 50.000 nordmenn havner nærmest Demokratene.

Blir frustrert

Eric Mandeville i støttegruppen Republicans Abroad mener nordmenn ikke får presentert hele bildet.

- Jeg blir frustrert, fordi mange av de viktige temaene ikke kommer frem. For eksempel dette som handler om maktfordeling mellom delstatene og de føderale myndighetene. Nordmenn har ikke noe ønske om å bli styrt fra Brussel, men har samtidig ikke forståelse for at delstatene i USA ønsker større selvbestemmelsesrett, sier han til NRK.no.

Ifølge Dagsavisen støtter kun 17 av 108 stortingsrepresentanter i Norge Mitt Romney. To fra partiet Høyre, resten fra Frp.

- Obama er ikke guds gave til folket, men med tanke på utfordringene i landet, synes jeg han har klart seg ganske bra, sier Frps Ketil Solvik Olsen til Aftenposten.

Refser norske medier

Også Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde har et kritisk syn på Romneys syn på verdisaker.

- Jeg skjønner hvor de som er «pro life» (mot abort) kommer fra. Men de ser bort fra konsekvensene av det. Vi skal også på Frps landsmøte diskutere homofil adopsjon. Det er ikke akkurat noe man går inn på det republikanske landsmøtet og snakker om, sier han til Aftenposten.

Ovenfor Aftenbladet refser USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke imidlertid norske medier for å være for fordomsfulle overfor Republikanerne.

- Vi får stadig presentert de ekstreme republikanerne som er svært konservativt kristne og med tilsvarende syn på homofile. I mange år ble George W. Bush omskrevet som om han var inkarnasjonen av ondskapen selv. Det skremmer nok mange nordmenn. Unge, mer liberale republikanske velgere ser vi derimot sjeldnere, sier han til avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden