Uavgjort i Dixville Notch

Startskuddet har gått i det amerikanske presidentvalget, der innbyggerne i Dixville Notch tradisjonen tro fikk lov til å tjuvstarte. Barack Obama og Mitt Romney fikk fem stemmer hver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den knøttlille landsbyen i New Hampshire, 30 kilometer sør for grensa til Canada, setter sin ære i å være først ute når det holdes valg i USA. Landsbyens eneste valglokale åpnet derfor ved midnatt natt til tirsdag lokal tid, og før resten av USA våkner er stemmene allerede talt opp.

Alt i alt hadde ti personer stemmerett i den vesle byen. Av dem er tre registrert som republikanere, to som demokrater og fem som uavhengige. Opptellingen viser at president Barack Obama og utfordreren Mitt Romney fikk fem stemmer hver.

Landsbyen Harts Location rundt 130 kilometer unna ville ikke være dårligere, og også her ble valget unnagjort før daggry. Her tok Obama en overbevisende seier med 23 stemmer, mot ni for Romney.

Særlov

Valgloven i New Hampshire åpner for at små steder med under 100 innbyggere får åpne valglokalene alt ved midnatt, noe Dixville Notch har gjort siden 1960.

Ved presidentvalget i 2008 ble Barack Obama den første demokrat som noensinne har vunnet i landsbyen, med 16 stemmer mot republikaneren John McCains seks.

New Hampshire er i år en av de såkalte vippestatene, der det er knyttet stor usikkerhet til hvem som stikker av med valgmennene.

Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene i delstaten tyder på at det blir Obama, som får 49,2 prosent oppslutning på målingene, mot 47,7 prosent for Mitt Romney.

Les også: Obama leder på siste meningsmåling

Først og sist

De amerikanske delstatene avgjør selv når de åpner og stenger valglokalene, og den første ordinære åpningen av valglokalene finner sted i Vermont klokken 5 tirsdag morgen lokal tid, 11 norsk tid.

Kentucky og Indiana er de første til å stenge valglokalene, noe som skjer ved midnatt natt til onsdag norsk tid.

Les også: Romney med desperat sluttspurt

Alaska er den siste delstaten som stenger valglokalene, noe som skjer klokka 6 onsdag morgen norsk tid.

Resultatene pleier vanligvis å være klare mellom klokka 4 og 8 om morgenen etter valgdagen, men dersom det er jevnt, kan de komme mye senere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden