Obama ser ut til å få fornyet tillit

LEDER: President Barack Obama ser ut til å få fire nye år i Det hvite hus, skal man tro meningsmålingene dagen før valget. (Foto. Reuters / NTB scanpix)
LEDER: President Barack Obama ser ut til å få fire nye år i Det hvite hus, skal man tro meningsmålingene dagen før valget. (Foto. Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag opprant endelig valgdagen i USA etter den dyreste valgkamp i historien. Avgjørelsen kan være klar når de første valglokalene stenger, eller det kan dra ut i timer, dager eller uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om vippestater i presidentvalget i USA

* Vippestater er delstater i USA hvor det er for jevnt mellom kandidatene i presidentvalget til å forutsi valgutfallet.

* Slike delstater har gjerne skiftet mellom partiene historisk sett, men stater som tidligere var solid for ett parti, kan utvikle seg til vippestater, og omvendt.

* USAs president velges ikke direkte av folket, men av valgmenn utsett av de 50 delstatene og hovedstaden Washington. Fordi antall valgmenn er ujevnt fordelt mellom delstatene, er noen vippestater mer avgjørende for valget enn andre.

* I årets valg regnes rundt ti delstater som vippestater. De viktigste er Ohio og Florida som ofte avgjør valget, mens tidligere republikanske Virginia, Nevada og Colorado, og hittil demokratiske Wisconsin i de siste årene er blitt vippestater.

* President Barack Obama har en ledelse på meningsmålingene i sju av de elleve jevneste delstatene, ifølge gjennomsnittsmålinger fra nettstedet Real Clear Politics.

* Valgordningen i USA gjør det mulig å vinne presidentvalget uten å ha flest stemmer på landsbasis, forutsatt at man vinner i de riktige delstatene.

De siste dagene har president Barack Obama og hans utfordrer Mitt Romney hoppet som sjakkbrikker fra valgmøte til valgmøte i vippestatene der valget blir avgjort, for det meste i Midtvesten.

Men alle målinger, beregninger og tellinger av valgmenn i aviser og nettsteder som RealClearPolitics tyder på at Obama vil få gjenvalg, og at Romney bare har teoretiske muligheter for å slå ham.

Ohio i fokus

Nøkkelstaten for begge tegner til å bli Ohio. Der har Obama ledet på målingene gjennom hele valgkampen, men forskjellen har ofte vært innenfor feilmarginen.

Selv om Obama har dårlig tak på hvite arbeiderklassevelgere som det er mange av i Ohio, har han sikret seg mye goodwill etter å ha reddet bilindustrien og dermed tusener av arbeidsplasser i staten.

Ingen republikaner er blitt president uten å vinne Ohio. Romney må vinne nesten alle de andre vippestatene, som alle er stater som Obama vant sist, om han skal hale i land en seier uten Ohio. Selv med Ohio må han ta de fleste av vippestatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For Obama derimot, holder det å vinne Wisconsin og Iowa eller Nevada, i tillegg til Ohio, for å få nok valgmenn til å ta seieren.

Les også: Romney med desperat sluttspurt

Prognoser og valgdagsmålinger

Den første indikasjonen på hvor det bærer, får vi når de første valglokalene stenger ved midnatt natt til onsdag norsk tid.

Alle de store amerikanske TV-stasjonene gjør valgdagsmålinger i vippestatene. Målingene brukes til å lage prognoser, som først blir sendt ut etter at valglokalene har stengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom valget blir jevnt i en stat, drøyer de med å sende ut prognosen, og opptellingen kan trekke ut. I siste instans kan opptellingen trekke ut til alle forhåndsstemmer og poststemmer blir opptalt etter 16. november.

Indiana og Kentucky er de første som stenger. Dem vinner Romney. Deretter stenger flere mindre stater som Vermont, som Obama tar. Om Romney gjør det bedre enn ventet i disse, er det et alvorlig faresignal for Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her tjuvstarter de valget

Første vippestat

Lille New Hampshire er trolig den første vippestaten det kommer resultater fra. Om Romney vinner der, kan det være det første varselet om republikansk seier.

Den første store vippestaten alle venter på, er Virginia, som Obama vant i 2008 som første demokrat siden 1964, takket være voksende forsteder utenfor Washington. Klarer Obama å holde på Virginia, svinner håpet til Romney raskt.

Det samme gjelder i enda større grad for North Carolina, en av få vippestater der Romney har en snau ledelse. Obama vant den for fire år siden, og om han vinner den i år også, er løpet trolig kjørt for Romney.

Men om Romney kniper den ene eller begge de to tidligere så konservative sørstatene, lever håpet hans videre til Ohio og andre vippestater i Midtvesten.

Les også: Komiker med melding til «hvite velgere»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jevnt

Den siste staten øst i USA som blir viktig, er Florida. Den har gått begge veier opp gjennom årene. Romney bør vinne der for å ha håp, mens Obama ikke trenger den om Ohio og et par stater til går hans vei.

Deretter kommer Midtvestens tur, med stater som Michigan, Iowa, Minnesota, men først og fremst Ohio. Et jevnt valg der kan utløse langvarige juridiske dragkamper på grunn av anklager om uregelmessigheter under stemmegivningen.

Svært avgjørende for hvor mye Obama eller Romney får igjennom som president, er sammensetningen av Kongressen, og det er kongressvalg også tirsdag.

Demokratene har ingen mulighet for flertall i Representantenes hus, men i Senatet, der de nå har 53 av 100 senatorer, ligger de an til å beholde flertallet.