Mot spennende valgnatt i USA

USAs president Barack Obama under et valgkampmøte i Aurora i Colorado søndag. FOTO: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix
USAs president Barack Obama under et valgkampmøte i Aurora i Colorado søndag. FOTO: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix

Etter en intens valgkamp er det nå opp til velgerne å bestemme hvem som vinner valget i USA. Avgjørelsen kan være klar når de første valglokalene stenger, eller det kan dra ut i timer, dager eller uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har president Barack Obama og hans utfordrer Mitt Romney hoppet som sjakkbrikker fra valgmøte til valgmøte i vippestatene der valget blir avgjort, for det meste i Midtvesten.

Men alle målinger, beregninger og tellinger av valgmenn i aviser og nettsteder som RealClearPolitics tyder på at Obama vil gå mot gjenvalg, og at Romney har få muligheter for å danke ham ut.

Ohio i fokus

Nøkkelstaten for begge tegner til å bli Ohio. Der har Obama ledet på målingene gjennom hele valgkampen, men ikke med stor margin.

Selv om Obama har dårlig tak på hvite arbeiderklassevelgere som det er mange av i Ohio, har han sikret seg mye goodwill etter å ha reddet bilindustrien.

Ingen republikaner er blitt president uten å vinne Ohio, og Romney må vinne nesten alle de andre vippestatene, alle stater Obama vant sist, om han skal hale i land en seier uten Ohio. Selv med Ohio må han ta de fleste av vippestatene.

For Obama derimot, holder det å vinne Wisconsin og Iowa eller Nevada, i tillegg til Ohio, for å få nok valgmenn til å ta seieren.

Prognoser og valgdagsmålinger

Den første indikasjonen på hvor det bærer, får vi når de første valglokalene stenger litt over midnatt natt til onsdag norsk tid.

Alle de store amerikanske TV-stasjonene lager valgdagsmålinger i vippestatene. Målingene brukes til å lage prognoser, som først blir sendt ut etter at valglokalene har stengt.

Dersom valget ligger an til å bli jevnt i en stat, vil de drøye med å sende ut prognosen, og opptellingen kan trekke ut. I siste instans kan opptellingen trekke ut til alle forhåndsstemmer og poststemmer blir opptalt etter 16. november.

Flere mindre stater på østkysten, som Vermont, stenger først, men de vinner Obama. Om Romney gjør det bra i dem, er det et alvorlig signal for Obama.

Første vippestat

Lille New Hampshire er trolig den første vippestaten det kommer resultater fra. Om Romney vinner der, kan det være det første varselet om republikansk seier.

Den første store vippestaten alle venter på, er Virginia, som Obama vant i 2008 som første demokrat siden 1964, takket være voksende forsteder utenfor Washington. Klarer Obama å holde på Virginia, svinner håpet til Romney raskt.

Det samme gjelder i enda større grad for North Carolina, en av vippestatene der Romney leder. Obama vant den for fire år siden, og om han vinner den i år også, er løpet trolig kjørt for Romney.

Men om Romney kniper den ene eller begge de to tidligere så konservative sørstatene, lever håpet hans videre til Ohio og andre vippestater i Midtvesten.

Les også: Dette skiller kandidatene

Jevnt

Den siste staten på østkysten som blir viktig, er Florida. Den har gått begge veier opp gjennom årene. Romney bør vinne der for å ha håp, mens Obama ikke trenger den om Ohio og noen få stater til går hans vei.

Deretter kommer Midtvestens tur, med stater som Michigan, Iowa, Minnesota, men først og fremst Ohio. Et jevnt valg der kan utløse langvarige juridiske dragkamper på grunn av anklager om uregelmessigheter under stemmegivningen.

Les også: Obama med knapp ledelse

Kongressvalg

Svært avgjørende for hvor mye Obama eller Romney får igjennom som president, er sammensetningen av Kongressen, og det er kongressvalg også tirsdag.

Demokratene har ingen mulighet for flertall i Representantenes hus, men i Senatet, der de nå har 53 av 100 senatorer, kan de beholde flertallet.

Se også: Nå bruker de det siste av stemmen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden