Tidligere KrF-topper advarer mot Høyre-samarbeid

idligere partileder Valgerd Svarstad Haugland og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik på KrFs valgvake i forbindelse med kommune og fylkestingvalget 2011. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
idligere partileder Valgerd Svarstad Haugland og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik på KrFs valgvake i forbindelse med kommune og fylkestingvalget 2011. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

De tre tidligere Kristelig Folkeparti-toppene Kjell Magne Bondevik, Valgerd Svarstad Haugland og Einar Steensnæs har gitt partileder Knut Arild Hareide klart råd mot å gå i regjering neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik og Haugland har vært partiledere i KrF. Steensnæs har vært parlamentarisk leder.

De tre veteranene mener at KrF kan bidra til regjeringsskifte, men at partiet helst må unngå å gå inn i en regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

De fraråder Hareide også å tre inn i en trepartiregjering med kun Høyre og Venstre, skriver Aftenposten.

Hareide støtter seg på landsstyrets vedtak om å jobbe aktivt for en regjering av KrF, Venstre og Høyre, og han har også nesten alle stortingsrepresentantene fra KrF med seg i sitt syn.

Det hindrer ikke de tre veteranene fra å advare mot regjeringssamarbeid.

– Regjeringsdeltakelse kan absolutt gi innflytelse og politisk gjennomslag. Men små partier i en koalisjon blir gjerne skyteskive for det som velgerne er misfornøyde med. De blir i mindre grad kreditert for det som går bra. Det koster å være liten i en koalisjon. Derfor er samarbeid og opposisjon fra Stortinget en mulighet som nøye bør vurderes, sier Steensnæs.

Hareide opplyser at også Haugland og Bondevik har gitt ham samme råd som Steensnæs nå kommer med, men verken Haugland eller Bondevik ønsker å kommentere saken.

Hareide forteller at han gjerne er åpen for råd fra veteraner, men i dette tilfellet kommer han ikke til å følge rådet.

– Det blir helt galt å ikke ha som ambisjon at vi skal inn i regjering. Og hvis sentrum skulle bli større enn Frp, ligger det godt til rette for en regjering av Høyre, KrF og Venstre. Men vi går ikke inn for enhver pris. Vi må sikre oss betydelig gjennomslag, sier Hareide.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden