Lysbakken: Blå skattefest for Oslo vest

Sv-leder Audun Lysbakken mener en fjerning av formueskatten vil bety en gigantisk skattefest for folk i Oslo vest og Bærum. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Sv-leder Audun Lysbakken mener en fjerning av formueskatten vil bety en gigantisk skattefest for folk i Oslo vest og Bærum. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Å fjerne formuesskatten er å invitere til en gigantisk skattefest for Oslo vest og Bærum, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 40 prosent av pengene som staten henter inn i formuesskatt, kommer fra Oslo og Akershus. Det viser tall SV har hentet fra skatteproposisjonen for 2013 og Statistisk sentralbyrå.

– Høyre og Fremskrittspartiet mener det er god distriktspolitikk å fjerne formuesskatten. Regnestykket vårt avslører at så ikke er tilfelle. Et slikt grep vil tvert imot føre til ytterligere sentralisering, sier Lysbakken til NTB.

Les også: Høyre og Frp enige om å fjerne formuesskatt

Skjevt fordelt

SV-lederen mener høyresidens skattepolitikk er grunnleggende usosial, men også dypt urettferdig geografisk. Han viser til at 26 prosent av formuesskatten stammer fra skattytere i Oslo og at 15 prosent kommer fra Akershus. Rogaland og Hordaland står for snaut 10 prosent hver.

– Regningen for skattefesten må resten av landet betale, sier han.

Tall fra 2010 viser at formuesskatten brakte inn 12 milliarder kroner til statskassen. Kun 67 millioner kroner eller 0,56 prosent kom fra Finnmark.

Hedmark, Oppland, Telemark, Aust-Agder, Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Nordland er andre fylker som alene sto for mindre enn 3 prosent av samlet skatteinngang.

I forrige uke røpet mangemilliardær Olav Thon overfor TV 2 at han håper Frp og Høyre vil danne regjering sammen til neste år.

– Hvilke støttespillere et parti omgir seg med, sier en god del om det aktuelle partiet, sier Lysbakken.

– Det er grunn til å merke seg at Høyre og Frp opptrer som interessepartier for landets rikeste menn. Det er ingen grunn til å tvile på hvorfor Olav Thon støtter høyresiden. Det gjør han i pur egeninteresse, fortsetter han.

– Går så det suser

Presset på formuesskatten kommer ikke utelukkende fra opposisjonspartienes rekker. Senterpartiet har for eksempel foreslått å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital – altså rene investeringer i den enkelte bedrift eller gårdsbruk.

– Det er vanskelig å gjøre en sånn deling i praksis. Vi er for å bevare formuesskatten slik den er. Men det er viktig å ha klart for seg at det Senterpartiet går inn for, ikke er det samme som Høyre og Fremskrittspartiet forfekter, sier Lysbakken.

Han avviser argumentet fra høyresiden om at skattekutt vil føre til vekst i økonomien og økt arbeidsinnsats. Ideen om en dynamisk skattepolitikk har lite for seg, mener SV-lederen.

– Vi har lagt om formuesskatten og gjort den mer rettferdig. Færre betaler formuesskatt, men de rikeste betaler mer enn de gjorde før. Norsk næringsliv går likevel så det suser, sier han.

Rundt 650.000 personer vil betale formuesskatt i 2013. Det er ca. 560.000 færre enn i 2005 da de rødgrønne overtok regjeringsansvaret.