Ap alene om å forsvare helseregionene

INGEN FREMTID: Bent Høie (H) ser ingen fremtid for de regionale helseforetakene hvis Høyre vinner valget. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
INGEN FREMTID: Bent Høie (H) ser ingen fremtid for de regionale helseforetakene hvis Høyre vinner valget. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Arbeiderpartiet er under kraftig press fra høyre og venstre, men tviholder på helseregionenes plass i Sykehus-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke en ny stor reform man etterspør i Sykehus-Norge. Vi risikerer med disse forslagene å overføre problemene man har i Oslo til resten av landet, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Thomas Breen til NTB.

Ap hadde støtte fra Fremskrittspartiet og Høyre da foretaksmodellen ble vedtatt av Stortinget i 2001. Men de to høyrepartiene har siden vendt modellen ryggen og går nå inn for å legge ned de fire regionale helseforetakene. De øvrige partiene på Stortinget har vært motstandere av foretaksmodellen hele veien.

Kamp i regjering

Faneflukten til Høyre og Frp gjør SV og Senterpartiet til Aps garantister for en sykehusstruktur de ikke vil ha. Det er en situasjon de to minste regjeringspartiene liker dårlig.

– Vi er nødt til å forhandle om dette på nytt. Det er et spørsmål som betyr ekstremt mye for oss, sier Senterpartiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe til NTB.

Å kjempe for de utskjelte regionale helseforetakene er en dårlig valgkampsak, mener Toppe, som ideelt sett skulle ha tvunget Ap i kne i god tid før valget neste år.

– Men jeg erkjenner at det neppe er stemning for en avklaring før valget. Vi er jo tre partier som går til valg hver for seg, men med en felles regjering for øye. Derfor er det sannsynligvis først etter valget dette vil bli avgjort, sier hun.

Senterpartiet er midt inne i en programprosess som trolig vil ende med at partiet aksepterer at staten skal eie sykehusene, forutsatt at hvert enkelt sykehus har en stedlig ledelse.

– Vi vil også beholde de 19 lokale helseforetakene, sørge for full rammefinansiering og styrke Stortingets makt over sykehussektoren, sier Toppe.

Sier nei

I Arbeiderpartiet er man villige til å kjempe hardt for å beholde en modell som statsminister Jens Stoltenberg personlig føler er sterkt eierskap til. Det var under hans første regjering det ble bestemt at sykehusene skulle overdras fra fylkeskommunene til staten.

– Etter reformen har vi gått fra å være middels til å bli blant de aller beste på overlevelse av sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag og kreft. Vi behandler langt flere pasienter og diagnoser nå enn før, sier Breen.

Han legger til at det er økonomisk kontroll ved alle sykehus med unntak av Oslo universitetssykehus og i Vestre Viken.

– Det å flytte hele styringen av sykehusene til Oslo vil være ødeleggende av flere årsaker. For eksempel styres Haukeland best fra Bergen, St. Olavs best fra Trondheim og Universitetssykehuset i Tromsø best fra Tromsø, sier Breen, som mener økt byråkratisering i Oslo vil bli resultatet av en nedleggelse av helseregionene.

– De ansatte vil også føle at avstanden vil bli lenger fra pasientmøtet til dem som tar avgjørelsene. Dette er for dårlig i dag også, sier Breen.

– Ingen fremtid

– Det hjelper det ikke å endre folk, man må endre politikk, sier Høyre-nestleder Bent Høie til Aftenposten.

Han sikter til Bente Mikkelsens fratreden som administrerende direktør i Helse sørøst til fordel for en jobb i Verdens helseorganisasjon. Opposisjonen krever at helseregionens nye leder rydder opp i problemene, men levner vedkommende liten tid i lederstolen.

– For Høyres del er vår politikk å legge ned de regionale helseforetakene når man har fått en helseplan som er etablert i Stortinget og man har etablert en alternativ organisasjon. Det mener jeg lar seg gjøre i løpet av neste stortingsperiode, sier Høie, som også er partiets helsepolitiske talsmann.

Også Fremskrittspartiets leder Siv Jensen har gjort det klart at de regionale helseforetakene skal bort.

Personvernpolicy