Strømmen tilbake på nedre Manhattan

Manhattans finansdistrikt var inntil lørdag morgen for det meste mørklagt. Men nå har de fleste fått strømmen tilbake på nedre Manhattan, fem dager etter at stormen Sandy rammet. Foto: Andrew Burton (Getty Images/AFP)
Manhattans finansdistrikt var inntil lørdag morgen for det meste mørklagt. Men nå har de fleste fått strømmen tilbake på nedre Manhattan, fem dager etter at stormen Sandy rammet. Foto: Andrew Burton (Getty Images/AFP)

Skyskraperne på nedre Manhattan lyste igjen lørdag morgen. De har vært mørklagt siden stormen Sandy rammet den amerikanske østkysten mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig lørdag morgen kunne New Yorks innbyggere igjen tenne lyset i områder som Wall Street, Chinatown og Greenwich Village. Kraftselskapet Con Edison har uttalt at naturkatastrofen er den verste i selskapets 180 år lange historie.

– Det er nok lys og aktivitet til å få mange mennesker ut i gatene og bli kvitt følelsen av at vi befinner oss i en spøkelsesby eller i en skrekkfilm, sier talsmann for Con Edison, Bob McGee.

Strømmen kom tilbake samtidig som det kjøres ut nye forsyninger med bensin til kystområdene som er blitt hardt rammet av uværet.

Mange fortsatt uten strøm

Arbeidet med å reparere strømnettet er imidlertid ikke kommet helt i mål. Om lag 11.000 kunder på Manhattan var fortsatt uten strøm lørdag, og i New Jersey, som også ble hardt rammet av orkanen Sandy, var 607.000 kunder fortsatt uten belysning, mens cirka 1 million hadde fått tilbake strømmen.

T-banen i New York var lørdag i gang igjen på 80 prosent av nettet, ifølge New Yorks guvernør Andrew Cuomo.

Ifølge ham er det også levert om lag 30 millioner liter drivstoff til New York siden havna åpnet igjen. Ytterligere 106 millioner liter skal leveres i løpet av helgen.

– Dette vil raskt dempe presset på drivstoffsystemet, så det er ingen grunn til panikk, sa Cuomo lørdag.

Alvorlig drivstoffmangel

New York og New Jersey har opplevd alvorlig drivstoffmangel etter orkanen, og flere steder har det dannet seg kilometerlange bilkøer foran bensinstasjoner som fortsatt har vært i drift.

Enkelte steder har det også brutt ut håndgemeng i køene, og heimevernet er blitt satt inn for å forhindre uro og plyndring.

Det hvite hus har trådt til for å forsøke å lette på den alvorlige bensintørken. De nasjonale reservelagrene er blitt åpnet, og Det hvite hus har bestemt at 45 millioner liter bensin og 38 millioner liter diesel skal sendes til New York og New Jersey.

USAs president Barack Obama sa lørdag at han ville sørge for at hjelpen ikke blir forsinket av byråkrati.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden