Ahus innrømmer rutinesvikt da gravid kvinne døde

Akershus Universitetssykehus innrømmer rutinesvikt da 31 år gamle Munira Yusuf døde av svangerskapsforgiftning i fjor. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Akershus Universitetssykehus innrømmer rutinesvikt da 31 år gamle Munira Yusuf døde av svangerskapsforgiftning i fjor. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

I fjor døde 31 år gamle Munira Yusuf av svangerskapsforgiftning mens hun var innlagt på Akershus Universitetssykehus. Ahus innrømmer svikt i rutinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yusuf oppsøkte i mai sykehuset med magesmerte, kvalme, oppkast og vondt i hodet. Hun var da seks dager over termin, og ble tatt imot av jordmor.

Det tok syv timer før hun ble oppsøkt av lege, og hun var da ikke lenger ved bevissthet, skriver Aftenposten.

Det ble tatt keisersnitt og en frisk gutt ble født, men Yusuf døde få dager senere. Ahus beklager på det sterkeste det som skjedde.

– Det er klart at hun burde blitt sett til tidligere, og dette beklager vi sterkt til familie og pårørende, sier fungerende klinikksjef på Kvinneklinikken, Renate Häger.

Kvinneklinikken på Ahus har i ettertid oppdatert prosedyren som omhandler høyt blodtrykk i svangerskapet, og har avholdt interne møter om høyt blodtrykk i svangerskapet og om svangerskapsforgiftning. De har også økt antall tilgjengelige leger i vaktordningen.

Professor i fødselshjelp, Pål Øian, svarer på spørsmål fra Norsk pasientskadeerstatning at kvinnens liv trolig kunne vært berget dersom man hadde oppdaget den alvorlige svangerskapsforgiftningen tidligere.

Det er ikke opprettet tilsynssak på denne hendelsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden