Polititopper på oppvaskmøte hos Faremo

Justisminister Grete Faremo måtte svare for seg i et krisemøte med politiet fredag (Foto: NTBscanpix).
Justisminister Grete Faremo måtte svare for seg i et krisemøte med politiet fredag (Foto: NTBscanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Grete Faremo (Ap) provoserte flere i politiet da hun skulle forklare hvorfor en begjæring om helikopterstøtte fra Forsvaret ble avslått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter å ha hørt med de ansatte, kan jeg si at stemningen i beredskapstroppen ikke akkurat er god. Dette oppfattes som en mistillit mot den politifaglige vurderingen som ble foretatt, sier Sigve Bolstad, leder i Oslo politiforening til TV2.

Det skal ha brutt ut fullt opprør i politiet mot justisminister Grete Faremo (Ap)

– Vi vurderte at det å opprette en ildgivningsplattform, et helikopter med skarpskyttere, over Stortinget ville være en for stor risiko for menneskene som befant seg på Karl Johan og rundt Stortinget, sa Faremo da hun torsdag møtte pressen for å forklare hvorfor hun sa nei til anmodningen fra politiet i forbindelse med en trusselsituasjon som oppsto under Stortingets høytidelige åpning 2. oktober.

Les også: Departementet fryktet at sivile skulle bli skutt på Karl Johan

Dagen etter troppet flere polititopper opp hos justisministeren for å lufte ut etter det som ble oppfattet som en ren provokasjon fra statsrådens side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror veldig mange har oppfattet det som en mistillit fra statsrådens side. Beredskapstroppen er et svært kompetent innslag i norsk politi, og mange mente nok at fagligheten ble klart undervurdert, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt til TV 2.

Les også: Vurderer flere spørsmål etter statsrådssvar

Justisdepartementet, Politidirektoratet og Oslo politidistrikt sendte fredag ut en felles pressemelding som slår fast behovet for å gjennomgå rutinene for anmodning om såkalt håndhevelsesbistand.

– Det er avgjørende å sikre at slike anmodninger behandles raskt, i alle ledd, heter det. (©NTB)