Norske spillere mer målfarlige enn spanske og italienske

MÅLMASKIN: Ole Gunnar Solskjær stoppet på 92 mål for Manchester United i Premier League, og er med det Norges soleklare målkonge i statistikken. (Arkivfoto: NTB scanpix)
MÅLMASKIN: Ole Gunnar Solskjær stoppet på 92 mål for Manchester United i Premier League, og er med det Norges soleklare målkonge i statistikken. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Norske fotballspillere har scoret flere mål i Premier League enn spillere fra Italia, Spania og Portugal. Det kan vi takke spesielt én mann for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Topp ti målfarlige nasjoner:

1. England - 9.299

2. Frankrike - 1.153

3. Irland - 826

4. Wales - 784

5. Skottland - 764

6. Nederland - 758

7. Norge - 478

8. Italia - 348

9. Nigeria - 337

10. Spania - 286

(Tallene er per 2.november 2012)

Selv om Norge er ganske tynt besatt når det kommer til Premier League-spillere om dagen, så har noen av våre tidligere helter virkelig satt sine spor i statistikken.

Den britiske avisa The Independent har sett på hvilke land som har stått for flest av de så langt 20.185 scorede målene i Premier League sin historie.

Tallene viser at Norge havner overraskende høyt på denne lista.

Takk, Solskjær

Mest overraskende er det kanskje at vi havner foran langt mer renomerte fotballand som Italia, Spania og Portugal.

Så hvem er det som har bidratt til denne ærefulle statistikken? Claus Lundekvam? Han bidro riktignok med ett mål på 290 kamper for Southampton i den øverste divisjonen, men det andre vi kan takke mer.

Ole Gunnar Solskjær for eksempel. Med 92 fulltreffere for Manchester United er den nåværende Molde-treneren spydspissen i den norske målstatistikken. Faktisk står han alene for 19 prosent av alle mål nordmenn har scoret i Premier League noensinne; 478 i tallet.

Tore Andre Flo og John Carew skal vel også ha en takk for innsatsen, og sistnevnte har jo etter eget utsagn bare et «hvileår» så her kan det fort bli mer.

Les også: La Liga - den grisete ligaen

Langt opp til Nederland

Ikke veldig overraskende er det England selv som havner på topp. 9.299 baller har de satt i nota siden Premier League ble lansert i 1992.

Neste land på lista er Frankrike med 1.153 scoringer, noe som naturlig nok skyldes at dette var et av landene engelske lag først begynte å importere spillere fra i stor skala.

Så følger Irland, Wales og Skottland. Så kommer Nederland med 758 mål. Det er med andre ord et relativt stort sprang ned til Norges 478 på syvende plass.

Vi må virkelig se å hoste opp noen storscorere, og shippe dem over til fotballøya. Samtidig må vi håpe på et langvarig importforbud fra Nederland.

Les også: Tevez bøtelagt med 85 millioner

Knuser store fotballand

Men nordmenne kan likevel glede seg over at vi ligger komfortabelt foran store fotballnasjoner som Italia. De er faktisk like bak oss på lista med 348 mål. Norge har altså fortsatt er behagelig pusterom.

Det blir stadig flere spanjoler i Premier League, og de har en jobb å gjøre. Kun 286 mål har kommet fra den kanten. Nabolandet Portugal har kun 204 noterte scoringer. De kunne sikkert tenkt seg en Man Utd-retur for en herremann ved navn Cristiano Ronaldo.

Så er det debatten om utlendinger i Premier League da. For mange? De tar i alle fall stadig over en større del av kaka som heter mål. I Premier Leagues første sesong stod utenlandske spillere for 7,1 prosent av målene. Så langt i inneværende sesong; 57 prosent.

Norge får enn så lenge feste sin lit til John Arne Riise, Brede Hangeland og Alexander Tettey.