Obama må få velgerne til urnene etter stormen

USAs president Barack Obama vil igjen snakke om framtidsvisjoner og håp i innspurten før valget tirsdag (Foto: NTBscanpix).
USAs president Barack Obama vil igjen snakke om framtidsvisjoner og håp i innspurten før valget tirsdag (Foto: NTBscanpix).

Barack Obama får toppkarakter for håndteringen av Sandy. Det bør bidra til å øke hans oppslutning, om ikke mange amerikanere velger opprydding framfor valglokalet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem dager før valget vendte Obama torsdag tilbake til valgkampen med en rundreise gjennom de viktige vippestatene Wisconsin, Nevada og Colorado.

Og budskapet var klart: USA står samlet når katastrofen rammer.

– Vi er blitt inspirert de siste dagene, for når katastrofen rammer, ser vi USA på sitt beste. I en storm finnes det verken demokrater eller republikanere, bare amerikanere, sa Obama da han talte i Green Bay i Wisconsin.

Les også : Artur (28) druknet da han reddet familien fra «Sandy»

Positiv

Obama vil fra nå av legge an en mer positiv og oppløftende tone, ifølge valgkamparbeidere. Han vil legge vekt på sine visjoner og gripe fatt i slagordet om håp, som han flittig brukte under valgkampen for fire år siden.

For Obama ble stormen en glimrende anledning til å vise at han tar kommandoen i en kritisk situasjon. Det var trolig langt mer verdifullt enn mange valgkampmøter i diverse delstater.

– Utmerket innsats

En fersk meningsmåling i Washington Post viser at åtte av ti amerikanere synes han gjorde en god eller utmerket innsats med å håndtere den store stormen som etterlot deler av østkysten i ruiner.

Mens Obama fikk vist fram noen av sine beste sider, havnet rivalen Mitt Romney i en vanskelig posisjon der han kom helt i skyggen av mediedekningen av uværet.

Les også: - Sandy viser USAs sårbarhet

Onsdag var Obama i New Jersey, der han sammen med den republikanske guvernøren Chris Christie besøkte noen av de hardest rammede områdene og trøstet folk som hadde mistet alt de eide.

Christie er en nær alliert av Romney og har vært svært kritisk til Obama. Men etter at staten hans ble rammet av uværet, har han overøst presidenten med ros for måten han lovte å skjære gjennom statlig byråkrati og gi den hjelpen som trengs.

Knappe marginer

De landsomfattende meningsmålingene viser dødt løp mellom Obama og Romney. Men målinger i enkeltstatene tyder på at Obama har et lite overtak i tilstrekkelig mange av de viktigste vippestatene til å bli gjenvalgt.

I de siste dagene før valget vil begge partier forsøke å motivere velgerne til å møte fram i valglokalene og avgi stemme.

Obamas solide opptreden i naturkatastrofen gjør at han står fram som den lederen Romney prøver å si han ikke er, men et dårlig frammøte kan likevel koste Obama seieren.

Generelt er det Demokratene som har mest å tape på et dårlig frammøte, og frykten er at mange velgere i de stormherjede områdene har mer enn nok å tenke på om de ikke også skal tenke på å stemme.

I Maryland, Delaware og New York leder Obama med så stor margin at det ikke er fare på ferde, men i New Jersey, som ble hardest rammet, er det jevnere. Et dårlig frammøte der kan svekke Obamas utsikter.

Romney snakker økonomi

Mens uværet sto på og i dagene etter er Romney i stor grad marginalisert i nyhetsbildet.

Torsdag forsøkte han imidlertid å trekke velgernes oppmerksomhet mot sin viktigste kampsak: økonomien.

– Vi kan virkelig ikke ha fire nye år av det vi har hatt i fire år. Obama-tilhengerne roper «fire år til», men vårt rop er «fem dager til!» sa han på et valgmøte i Virginia.(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden