Mikkelsen slutter i Helse sør-øst

Bente Mikkelsen gir seg etter nesten sju år som administrerende direktør i Helse sør-øst (Foto: NTBscanpix).
Bente Mikkelsen gir seg etter nesten sju år som administrerende direktør i Helse sør-øst (Foto: NTBscanpix).

Administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse sør-øst slutter med umiddelbar virkning etter at helseminister Jonas Gahr Støre fant en ny jobb til henne i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mikkelsen er tilbudt en lederstilling i WHOs hovedkvarter i Genève, knyttet til organisasjonens arbeid med kroniske sykdommer.

Mikkelsen har blitt møtt med en rekke krav om å gå av de siste årene, etter bråk og konflikter knyttet til den omstridte sammenslåingen av sykehusene i osloregionen. Hun avviser imidlertid at hun nå er blitt presset ut.

– Jeg er ikke bedt om å gå, jeg har fått et tilbud og det har jeg sagt ja til, sier Mikkelsen til NRK.

Til TV 2 sier helseminister Jonas Gahr Støre at han ba henne takke ja til jobben.

– Vi kunne tilby Bente Mikkelsen denne stillingen, i og med at hun var på utkikk etter noe nytt etter sju år i denne meget krevende stillingen. Jeg er stolt av at Norge kan tilby Mikkelsen til Verdens helseorganisasjon (WHO), sier Støre.

Les også: Støre må bytte ut ledelsen i Helse Sør-Øst

– Riktig og nødvendig

Politikere og tillitsvalgte uttrykker lettelse og tilfredshet etter at det torsdag kveld ble kjent at Mikkelsen trekker seg med umiddelbar virkning.

– At hun går nå, er en naturlig følge av at hun endelig har erkjent at omstillingsprosessen i Oslo-området var for dårlig planlagt, sier Merete Norheim Morken, ansatterepresentant ved Oslo universitetssykehus (OUS) og foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved OUS til NTB.

Les også: Må spare inn 255 millioner

Bra for WHO

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han hadde tillit til Mikkelsen som leder for Helse sør-øst, og avviser at Mikkelsens avgang er ledd i en utskiftningsprosess i Helse-Norge.

– Nei, det er hun ikke. Jeg har vært kjent med at Bente Mikkelsen har vært åpen for å gjøre andre ting etter sju år i en veldig krevende stilling. Og det falt sammen med et annet behov som jeg har, nemlig å støtte Verdens helseorganisasjons arbeid med kroniske sykdommer som er en stor utfordring for Norge, hvor vi trenger å støtte det internasjonale arbeidet. Og her fikk vi på en måte en mulighet til å kunne tilby Bente Mikkelsen det, som vi visste var på utkikk etter noe nytt. Og da er jeg også veldig fornøyd med at Norge kan tilby en helseleder med lang erfaring, som jeg tror kan komme WHO og Norge til gode, sier Støre til NRK.

Peder Olsen er konstituert som ny administrerende direktør.

– Olsen er en meget erfaren sykehusleder og jeg er trygg på at Helse sør-øst er i de beste hender. Stillingen som administrerende direktør vil nå bli utlyst på vanlig måte. Helse sør-øst er på rett vei, og arbeidet fremover vil bli videreført langs dagens hovedlinjer, sier styreleder i Helse sør-øst Per Anders Oksum. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden