Sensasjonelle bilder fra kroningen av Haakon VII:

106 år gammel filmskatt funnet

En historisk perle har dukket opp i svenske filmarkiver. En hittil ukjent film fra kroningen av Haakon VII har dukket opp. - Spennede, sier Slottet om filmen fra 1906.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 106 år har en unik filmskatt vært gjemt i svenske arkiver.

Hittil ukjent materiale fra da Haakon VII ble kronet i Trondheim sommeren 1906 har dukket opp.

Og nå kan ABC Nyheter for første gang vise stumfilmen til et norsk publikum (klikk på bildet øverst i saken).

For norske eksperter kommer også den svenske filmen som en stor overraskelse.

- At en svensk fotograf var til stede under kroningen i Trondheim, det er nytt for meg, sier forfatteren Tor Bomann-Larsen.

Han som regnes som Norges fremste ekspert på kong Haakon og dronning Maud. Bomann-Larsen minner om at hele kroningen ble boikottet av svenskene, og at de verken sendte representanter fra kongehuset eller diplomater til Norge året etter unionsoppløsningen.

Bomann-Larsen har skrevet et fembinds verk - «Haakon & Maud» - om den danske prinsen og den engelske prinsessen som ble konge og dronning i 1905.

Heller ikke ved Slottet var man kjent med at filmen eksisterte. Etter å ha sjekket med Det kongelige hoffs fotoarkiv, sier kommunikasjonssjefen:

- Denne filmen har vi mest sannsynlig ikke sett før. Det er spennende, sier Marianne Hagen til ABC Nyheter.

Med Olav (2) på armen

Kong Haakon med den da da 2 år gamle prins Olav på armen. Foto: Ukjent/ Svenska filminstitutetKong Haakon med den da da 2 år gamle prins Olav på armen. Foto: Ukjent/ Svenska filminstitutet

Den svenske filmen er unik.

Den viser kongeparet som ankommer Trondheim 19. juni 1906 med skipet «Heimdal» fra Molde. Dit hadde de kommet via Hamar og Gudbrandsdalen etter å ha forlatt Oslo (som da het Kristiania) 13. juni.

Og midt inne i filmen finnes også noen sekunders klipp fra gamle Østbanehallen da kongeparet forlot hovedstaden.

Den mer enn åtte minutter lange filmen viser blant annet levende bilder fra når kong Haakon tar imot utenlandske gjester på brygge Ravnkloa 20. og 21. juni, samt ferd gjennom Trondheim i åpen vogn trukket av hester.

Filmen viser også kongen og en rekke gjester sammen. Blant de som vises er prins Georg av England og kongens danske brødre, prinsene Christian og Harald.

Men det er ingen kongelige med på filmen. Under kroninger skulle ikke regenter være til stede.

En nesten tre år gammel Olav V (han ble tre den 2. juli 1906) er også med på flere rørende scener som viser kongefamilien som småbarnsforeldre.

Flere ganger tar kong Haakon selv 2-åringen opp på armen, og sammen med dronning Maud står de blant annet i andre etasje i Stiftsgården og vinker til store folkemasser på torget utenfor.

Les også: Dronningens dramatiske liv i ny biografi

På originalfilmen skal det finnes få opplysninger.

Kongefamilien hilser folkemassene utenfor Stiftsgården der de bodde under oppholdet i Trondheim juni 1906. Foto: Ukjent/ Svenska filminstitutetKongefamilien hilser folkemassene utenfor Stiftsgården der de bodde under oppholdet i Trondheim juni 1906. Foto: Ukjent/ Svenska filminstitutet

- Det eneste som står i vår filmdatabase er årstallet. Vi vet ikke engang hvem som har skrevet det, sier prosjektleder Kajsa Hedström ved det svenske filminstituttet, til ABC Nyheter.

Filminstituttet skriver at det på originalen står at filmen er fra kongeparets ankomst i 1905.

Men det må være feil. Den gangen snødde det i Oslo, noe som fremkommer i et kjent filmopptak fra 25. november 1905.

Også på Slottets hjemmesider finnes film fra ankomsten til Norge.

En sjekk opp mot kjente fotografier viser helt sikkert at den svenske filmen hovedsaklig er tatt opp i Trondheim etter 19. juni 1906, slik også det svenske filminstituttet også selv antyder som en mulighet.

De trekker også frem at den svenske kongen, Oscar II, ikke var til stede, men i motsetning til Bomann-Larsen mener de at dette ikke skal tolkes for politisk, men derimot som en personlig protest.

Filminsituttet mener svenskekongen reagerte på at en dansk prins skulle krones som konge av Norge på samme sted som han selv hadde fått samme tittel 33 år tidligere.

Les også: Slottets skatter landet rundt

Det finnes annet film- og fotomateriale fra den hittil siste kroningen i Norge (Haakons etterfølgere, Kong Olav og Kong Harald, har «bare» blitt signet i Nidarosdomen).

Den ukjente svenske fotografen har ikke filmet fra selve kroningen inne i Nidarosdomen 22. juni.

- Mye materiale

Filmen ligger også åpent - og gratis - tilgjengelig i det svenske filmarkivet. Kajsa Hedström sier til ABC Nyheter at flere skjulte skatter kan dukke opp i årene som kommer.

- Så langt har vi lagt ut 600 filmer, men bare i vårt arkiv har vi 6000 kortfilmer, sier hun.

Det svenske filmarkivet samarbeider med en rekke andre institusjoner og har oversikt over minst 10.000 filmer som vil bli gjort tilgjengelige de nærmeste årene.

- Her finnes det mye materiale som ingen kjenner til. Det vil vi at folk skal se og siden dette er betalt av offentlige midler, vil vi gjøre det gratis tilgjengelig.

Hun sier at de først vurderte den norske modellen, hvor en må betale for å se historisk materiale, men forkastet denne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden