Politiet tar av på Facebook

Politimester i Vestfinnmark politidistrikt, Torbjørn Aas, synes det er morsomt at folk er så opptatte av hva politiet driver med. Selv ser han gjerne for seg en enda mer utstrakt bruk av sosiale medier og elektroniske tjenester i politietaten. Foto: Vestfinnmark politidistrikt
Politimester i Vestfinnmark politidistrikt, Torbjørn Aas, synes det er morsomt at folk er så opptatte av hva politiet driver med. Selv ser han gjerne for seg en enda mer utstrakt bruk av sosiale medier og elektroniske tjenester i politietaten. Foto: Vestfinnmark politidistrikt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et innlegg fra politiet i Vestfinnmark går i disse dager som ild i tørt gress på Facebook. Politimester Torbjørn Aas mener politiet bør bli langt mer tilgjengelig på Internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Politiets retningslinjer på sosiale medier:

1. Taushetsbelagt informasjon skal ikke deles på sosiale medier

2. Sosiale medier skal ikke brukes til saksbehandling

3. Det er ikke mulig å anmelde noen gjennom sosiale medier

4. Kontakten med politiet gjennom sosiale medier er uformell, noe som må være tydelig

5. Politiet skal framstå som imøtekommende, men med profesjonell avstand

6. De som i jobbsammenheng ytrer seg på sosiale medier, må holde seg strengt til rollen som politiansatt, og ikke blande inn private synspunkter

7. Unøyaktig eller feil informasjon må rettes opp, med beskjed om at dette er gjort

8. Politiet styrer ikke aktiviteten i sosiale medier, men sidene og aktiviteten må jevnlig kontrolleres

9. Vær forbered på at det vil fremsettes kritiske synspunkter i sosiale medier

(Kilde: Politiforum.no)

Nå går et innlegg, som er en presentasjon av alt politiet gjør for dine barn selv om de er ditt ansvar, sin seiersgang på Facebook.

Politiets økende popularitet på sosiale medier er eksplosiv. Både på Twitter og Facebook blir lov- og ordensmakten stadig mer synlig.

Politimester i Vestfinnmark politidistrikt, Torbjørn Aas, ønsker imidlertid at politietaten skal bli langt mer tilgjengelig på Internett.

Fra gata til data

Innlegget, kalt «Til alle foreldre med barn under 18 år», hadde over 12 000 «likes» og 500 «shares» på Facebook torsdag formiddag.

Opprinnelig tilhørte teksten politiet i Växsjö i Sverige, men Aas og hans kolleger i Vestfinnmark politidistrikt, med hovedkontor i Hammerfest, lånte teksten og tilpasset den norske forhold.

Aas, som selv tvittrer aktiv som politisjef på Twitter (@torbjornaas), er overbevist om at politiets stadig større tilstedeværelse på Internett og sosiale medier er den riktige veien å gå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er overbevist om at det er rett at politiet er der hvor publikum er. Før var ungdom på gata, nå er de på data, sier Aas til ABC Nyheter.

Fra før har Oslo polidistrikt (@oslopolitiops ) gått foran som ledestjerne for norsk politi på sosiale medier, hvor de på Twitter i skrivende stund blir fulgt av næmere 70 000 «følgere». Hordaland politidistrikt (@Hordalandpoliti) er et annet distrikt som nå også er å finne på Twitter, hvor det fortelles om smått og stort av hendelser i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det er viktig at politiet tør å vise seg fram og vise politiarbeid også på sosiale medier. Jeg mener også at politiet er veldig godt egnet på sosiale medier fordi terskelen for å få folk i tale og få innspill er veldig lav, sier Aas.

«Hvor full er han/hun egentlig da?»

Innlegget som nå går som en farsott på Facebook er ifølge Aas lagt ut som et ledd i det forebyggende arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ønsker å drive godt forebyggende arbeid, og da må vi spille på de som kan gjøre noe med det, som i dette tilfellet er opp mot foreldrene. De må være sitt ansvar bevisst, sier han.

Dette skrev politiet i Vestfinnmark på sin Facebookside:

Saken fortsetter under bildetFoto: Skjermdump Facebook / Politiet i VestfinnmarkFoto: Skjermdump Facebook / Politiet i Vestfinnmark


Aas sier han synes det er morsomt at politiet har blitt så populære på Facebook og Twitter.

- Det er et artig fenomen. I utgangpunktet er folk opptatt av politirelaterte ting, og det er positivt at det er en grunnleggende oppmerksomhet, sier han.

Øker trygghet og tillit

Norge er blant de landene i verden med relativt høyest andel bruk av sosiale medier, og Aas legger ikke skjul på at han ønsker at politiet blir langt mer tilgjengelig elektronisk. På Facebook får Vestfinnmark politidistrikt ifølge Aas allerede innspill til straffesaker og unger som ikke har det bra i hjemmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg håper at det å få en fullverdig løsning for anmeldelser på nett ikke er så langt unna. Jeg kan også se for meg at politiet lanserer applikasjoner med aktuell informasjon fra politiet, sier han til ABC Nyheter.

Disse kan ifølge Aas gå på kriminalitet, hvor det skjer, når det skjer, aktuell statistikk, varsling når passet ditt går ut, om man vil bestille time hos politiet og mange andre ting.

- Det er mange offentlige etater som er langt foran politiet i bruken av internettrelaterte tjenester. Min forventning er at politiet blir mer moderne i måten vi utnytter sosiale medier på og har dialog med publikum elektronisk.

- Vi lever av publikums tillit. De må kunne få tak i oss og i et moderne samfunn må også politiet være moderne. Det bidrar til å øke trygghet og tillit, sier han.