Nye kulderekorder i Buskerud og Hordaland

KULDEREKORD: Aldri før har oktober vært kaldere i Buskerud og hordaland. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
KULDEREKORD: Aldri før har oktober vært kaldere i Buskerud og hordaland. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Både i Buskerud og Hordaland ble det satt nye kulderekorder i oktober, som i år var kaldere enn normalt også på landsbasis. Oppland var svært nær ny rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge de to kulderekordene kom på tampen av måneden, tirsdag 30. oktober, da den kaldeste temperaturen ble målt til minus 24,9 grader Bjorli i Lesja i Oppland. Det var imidlertid ikke ny rekord, bare nesten, ifølge værstatistiker Bernt Lies nettsted Vær og Vind.

– Denne lave temperaturen lengst nordvest i Oppland fylke er bare tre tideler fra gjeldende fylkesrekord, som i år har stått seg gjennom 86 år. Den 27. oktober 1926 ble det nemlig målt minus 25,2 grader på Lesjaverk i Lesja, opplyser Lie.

Men i Buskerud og Hordaland ble det altså satt nye fylkesrekorder i kulde. På Dagali lufthavn falt kvikksølvet helt ned til minus 22,5 grader Celsius, 0,5 grader kaldere enn forrige rekord for Buskerud, som ble satt ved Nesbyen i 1911 og på Geilostølen i 1992.

I Hordaland ble det målt 22,4 minusgrader ved Finsevatn på Finse. Den gamle fylkeskulderekord var på minus 21,8 grader, satt ved Finse jernbanestasjon 29. oktober 1970.

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt sa til NTB onsdag at oktober i år har vært kaldere enn normalt over hele landet, bortsett fra i Troms og Finnmark.

– Vi har ennå ikke finregnet på gjennomsnittstall for oktober. Men et grovt overslag tyder på at middeltemperaturen i Norge til nå i år ligger 0,5 grader over normalen, sier Hygen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden