Sandy stiller valget i skyggen

Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney og USAs president Barack Obama i samtale etter den første presidentdebatten ved Denveruniversitetet. Foto: Scanpix/AP.
Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney og USAs president Barack Obama i samtale etter den første presidentdebatten ved Denveruniversitetet. Foto: Scanpix/AP.

Katastrofen rammet USA kun kort tid før presidentvalget, og kan påvirke sluttresultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama og hans republikanske utfordrer Mitt Romney søkte å trøste nasjonen og vise lederskap tirsdag etter at stormen rammet ikke mange dager før valget.

Begge kandidatene begrenset sine valgkampanjer mens orkanen Sandy etterlot seg ødeleggelse på den amerikanske østkysten mandag. Obama vendte tilbake til Det hvite hus for å lede katastrofeinnsatsen.

- Sandy berører ikke Romney direkte på samme måte som det gjør Obama, som er nødt til å håndtere krisen. Krisehåndteringen har startet bra, og fortsetter den i den leia er det helt opplagt positivt for Obama, sier forsker Anders Romarheim ved Senter for transatlantiske studier til ABC Nyheter.

- Det som skjer er at han istedenfor å drive det mange opplever som en litt kjedelig, ensformig valgkamp får han for åpne kameraer være commander in chief. Det er ham som blant annet erklærer New Jersey et katastrofeområde. På samme måten kan ikke Romney fortsette ufortrødent med sin valgkamp, fortsetter forskeren som følger den amerikanske valgkampen tett.

Les også: Manhattan i svart

Avlyser markeringer

Nå vil de to kandidatene etter hvert måtte vende tilbake til valgkampen, gjenoppta det jevne løpet og vise lederskap i krisetid, samtidig som de må unngå å bli ansett for å ville slå politisk mynt på katastrofen.

Romney, som avlyste enkelte valgkampopptredener mandag, skulle delta ved en markering for orkanofrene i Ohio tirsdag. Ohio er en nøkkelstat i valgkampen, der en valgkampmarkering egentlig var annonsert før stormen, melder AFP.

Obama kan i mellomtiden benytte makten som ligger i presidentembetet ved å lede redningsarbeidet og tale til den stormherjede nasjonen fra dens viktigste talerstol.

Les også: Demning ga etter - tre byer under vann

Valget finner sted 6. november, og den historiske stormen kastet nøye planlagte valgkampstrategier ut i kaos. Den truet med å legge en demper på forhåndsstemmer og drukne kandidatenes avsluttende argumenter.

- Det har allerede vært betydelig forhåndsstemming, spesielt i Ohio der slaget virkelig står. All denne har foregått mens Obama har ledet, i Ohio, sier Romarheim.

- Klokka tikker. Var det valg i morgen ville Obama vunnet fordi han leder i Ohio blant annet.

- Valget tar hånd om seg selv

- Det flotte med USA er, at når vi går gjennom tøffe perioder som dette, trekker vi alle lasset sammen, sa Obama etter å ha møtt representanter for redningstjenestene ved Det hvite hus, og avlyst valgkampopptredener i Florida, Ohio og Virginia.

- Valget vil ta hånd om seg selv neste uke. Nå er vår hovedprioritet å sørge for at vi redder liv, sa han.

Romney avlyste enkelte opptredener mandag som et tegn på sympati med de millioner som befant seg i stormens bane, men gjennomførte planlagte opptredener i Iowa og Ohio.

Les også: Obama erklærer katastrofetilstand

Han mottok også en orientering fra visesjefen i det føderale byrået for krisehåndtering, Richard Serino, om innsatsen etter stormen.

Romney må balansere et ønske om å bruke de viktige siste dagene før valget til å oppnå fremdrift, uten å virke som om han ikke tar hensyn til lidende amerikanere.

Han har tidligere blitt anklaget for å forsøke å vinne politisk på tragedier etter angrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi forrige måned. Dermed har han ikke råd til feiltrinn i denne situasjonen.

Ikke toppsak lenger

Ledende amerikanere har vært svært oppmerksomme på det potensialet katastrofer har til å medføre politisk kostnad, helt siden president George W. Bushs klossete håndtering av orkanen Katrina for sju år siden.

Romney leder med noen få prosentpoeng i enkelte nasjonale spørreundersøkelser, men Obama har fremdeles en liten fordel i kappløpet mellom delstatene om å sikre 270 valgmannsstemmer som trengs for å beholde plassen i Det hvite hus.

- Det som kan rokke ved innspurten her er at det kommer nye arbeidsmarkedstall. Der trenger Romney å håpe på noe å virkelig fokusere på for å legge Sandy litt bak seg, og komme tilbake til økonomien som er hovedfokuset for ham, sier Romarheim.

- Normalt ville valget vært toppssak i samtlige medier med en uke igjen til valget. Nå er ikke valget toppsak, og det er et problem for Romney, som er avhengig av en sterk sluttspurt i vippestatene, sier forskeren til ABC Nyheter.

Personvernpolicy