Ble kvitt panikkangsten, vil hjelpe andre:- Som å få livet tilbake

Da han var vokalist i Klovner i kamp begynte Aslak Hartberg å få panikkanfall. - Man begynner å lure på om man er blitt gal, sier musikeren som nå vil hjelpe andre i samme situasjon. Foto: Per Heimly
Da han var vokalist i Klovner i kamp begynte Aslak Hartberg å få panikkanfall. - Man begynner å lure på om man er blitt gal, sier musikeren som nå vil hjelpe andre i samme situasjon. Foto: Per Heimly
Artikkelen fortsetter under annonsen

Musiker Aslak Hartberg slet selv med panikkangst og trodde han var blitt gal. Nå vil han hjelpe andre gjennom nettsiden Panikk.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om panikkangst

Panikkangst er en tilstand hvor du plutselig og uventet får anfall med intens frykt eller ubehag.

Omtrent 1 prosent av befolkningen får panikkangst, mens så mange som 1 av 10 har opplevd et panikkanfall en eller annen gang.

Anfallene kan opptre fra mange ganger om dagen til bare noen få ganger per år.

Under anfallet er du redd for å bli gal, for å dø, eller for å miste kontrollen over deg selv.

Tilstanden ledsages av kroppslige fenomener som hjertebank, pustevansker, skjelving, svette, brystsmerter, svimmelhet, kvalme eller ubehag i magen.

Panikkanfall kan opptre sammen med andre angsttilstander, men ved panikkangst kommer anfallene uten klare utløsende faktorer.

For å bli kvitt anfallene og angsten er informasjon om tilstanden er svært viktig. Det hjelper å få en forklaring på hvordan symptomene oppstår, og hva de skyldes.

Kilde: NHI.no

«Jeg våkner med et rykk. Hva var den lyden? Det er som om noen prøver å sparke inn døren min. Jeg famler etter lysbryteren, men den er ikke der den pleier å være. Hvor er den? Og hvor er jeg?»

Slik beskriver musiker Aslak Hartberg (37) begynnelsen på ett av hans mange panikkanfall på nettsiden Panikk.no, som han har laget for å hjelpe andre ut av panikkangsten.

I en toårsperiode slet Hartberg som er kjent fra Klovner i kamp, Shining og Yoga Fire, med panikkanfall og det han beskriver som angst for angsten.

- En ting er anfallene som kan være grusomme. Men det som er et like stort problem er bekymringsangsten som man kan få, altså at man gruer seg til dette skal skje igjen. Man begynner kanskje å innskrenke aktiviteter for at det ikke skal skje. Man holder seg hjemme eller dropper reiser til utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg sa nei til spillejobber i utlandet fordi jeg ofte fikk anfall på slike reiser; jeg var langt hjemmefra, maten var rar og jeg var kanskje litt ensom, sier musikeren til ABC Nyheter.

Hartberg mener selv han ventet altfor lenge med å søke hjelp. Men da han først fikk hjelp hos psykolog ble han kvitt anfallene og angsten etter kun én behandling.

- Det er den gledelige nyheten som jeg vil formidle; selv om dette er et kjipt problem er det lett å bli kvitt. Men når man står midt i det kan man begynne å lure på om man er gal.

Les også: Angst gir større risiko for sykefravær enn depresjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Stort behov for kunnskap

Det er mange år siden musikeren opplevde sitt første anfall. Det er også lenge siden han ble kvitt plagene. Fordi han har vært åpen om sin panikkangst har han opp gjennom årene kommet i kontakt med mange som er i samme båt som han en gang var.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er noe som jeg har støtt på ofte når jeg har vært ute og reist. Jeg har snakket med musikere og kolleger. Jeg ble en slags hobbypsykolog for dem jeg møtte. Jeg har sett at det er et stort behov for kunnskap og da tenkte jeg at det var bra med denne nettsiden som jeg kan tipse folk om, sier Hartberg til ABC Nyheter.

Nettsiden Panikk.no har han laget i samarbeid med psykiateren Rolf Hessø, som er ekspert på panikkangst og som var den som hjalp Hartberg med å bli kvitt plagene.

I tillegg til Hartbergs egne erfaringer, inneholder nettsidene informasjon om hva panikkangst er, hvordan anfallene utarter seg fysisk og hvordan man gjerne kommer inn i en ond sirkel der man får angst også mellom anfallene. Den inneholder også øvelser man kan ty til når angsten er på vei.

Musikeren håper informasjonen kan hjelpe andre å bli kvitt panikkangsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når man først skjønner hva panikkangst er så er det som om man får livet litt tilbake. Jeg er overhodet ikke plaget selv nå.

- Nå er jeg fri til å gjøre hva jeg vil, sier Hartberg.

Les også: Sjenerte barn får mer angst i ungdommen

Skrev om angsten

Selv har Hartberg aldri hatt problemer med å fortelle andre om angsten. Han har også skrevet om plagene, blant annet i flere låttekster, både mens det stod på som verst og etter at han hadde fått hjelp.

- Jeg har aldri vært redd for å fortelle om det, men jeg vet at mange synes det er skummelt å snakke om. Mange som har fortalt meg om sine problemer, har ikke turt å snakke med andre om det.

- Det å gå inn på en hjemmeside og lese om panikkangst er noe alle kan gjøre og forhåpentligvis kan de få litt hjelp av det, sier Aslak Hartberg til ABC Nyheter.