Nytt gjennombrudd i nordisk forsvarssamarbeid:

Ikke-Natolandene Sverige og Finland sender krigsfly til Island

Ikke gode nok for Norge, snart å se over Island: Jas Gripen. Foto: NTB scanpix/EPA/PETER KLAUNZER.
Ikke gode nok for Norge, snart å se over Island: Jas Gripen. Foto: NTB scanpix/EPA/PETER KLAUNZER.

Finland og Sverige meddelte tirsdag at de vil sende fly til å overvåke Nato-landet Island. - Jas Gripen er god nok til det - også, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsinki/Finland (ABC Nyheter): Finlands statsminister Jyrki Katainen og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt opplyste tirsdag formiddag at de sier ja til å bistå Nato-landene Norge og Danmark med luftovervåking av Island fra 2014 av.

Det skjer etter skarp politisk strid innenlands i de to landene, som ikke er med i Nato.

- Vi har kommet til at det vil være naturlig for Finland og Sverige å delta. Det er en konkret fortsettelse av sikkerhets- og forsvarssamarbeidet mellom nordiske land i tråd med anbefalingene fra Thorvald Stoltenberg, sa Jyrki Katainen etter et statsministermøte i Nordisk Ministerråd tirsdag morgen.

- Finland kommer til å gi et positivt svar på den islandske forspørselen. Men det krever krever godkjenning i Nato og i Riksdagen, sa Katainen.

Ministerrådsmøtet ble ledet av utenriksminister Espen Barth Eide i statsminister Jens Stoltenbergs fravær.

- Den norske regjeringen anså jo svenske jagerfly som lite brukbare til å forsvare Norge. Er de gode nok til å sikre overvåkning av Island, Barth Eide?

- Svenske jagerfly er svært godt egnet - også til å forsvare Island, sier utenriksministeren til ABC Nyheter.

I Finland er Sannfinlenderne og Centern sterke motstandere av å delta i luftovervåkingen, fordi de mener det bryter med landets alliansefrihet og bidrar til å lette kostnadene for en allianse landet ikke er med i.

- Dette vil frigjøre Nato-ressurser til andre oppgaver, sa Danmark statsminister Helle Thorning-Schmidt på pressekonferansen.

- Island er militærfritt, men medlem av Nato. Med svensk og finsk deltakelse kommer nordisk samarbeid et stort skritt videre. Og oppdraget vil gi god øvelse, sier Islands statsminister Johanna Sigurdardottir.

De svenske og finske flyene skal drive overvåking og skal være ubevæpnet.

Les andre nyheter

Personvernpolicy