– Obama er det beste som har skjedd Ku Klux Klan

HATKRIMINALITET. I 2010 ble det rapportert om 6.628 tilfeller av hatkriminalitet i USA, hvor av 3.725 av de skal skyldes hudfarge. Foto: AP Photo
HATKRIMINALITET. I 2010 ble det rapportert om 6.628 tilfeller av hatkriminalitet i USA, hvor av 3.725 av de skal skyldes hudfarge. Foto: AP Photo

Høyrekstreme grupperinger på fremmarsj i USA. Nær dobling av antall rasistiske gjenger på 12 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den høyreekstreme hatgruppen Ku Klux Klan skal være på fremmarsj i USA. Grupperingen som ble etablert i 1865 har i flere tiår ligget nede med brukket rygg, men skal de siste årene ha hatt en voldsom vekst.

Økningen settes i sammenheng med at Barack Obama ble valget til president i 2008.

Vil ha etnisk segregering

Tidligere ble organisasjonen styrt av et knippe høytstående medlemmer, men i disse dager drives Ku Klux Klan som mindre fraksjoner hvor en personer styrer over sin lokale avdeling. Det har ført til at avdelingene søker støtte hos andre rastiske grupperinger.

I et intervju med ABC News sier Steven Howard, et medlem av Ku Klux Klan i den amerikanske delstaten Mississippi, at hans fraksjon har sett en oppblomstring i antall medlemmer. Han sier i samme intervju at han ikke har noe uoppgjort med personene han hevder å være i krig med.

– Jeg sier ikke at jeg ikke liker mørkhudede. Jeg sier jeg er for en etnisk segregering. La de bygge opp deres egen stat og gi de et hjem, sier Howard til den amerikanske tv-stasjonen.

– Jeg har mye sinne

I 2010 ble det rapportert om 6.628 tilfeller av hatkriminalitet i USA, hvor av 3.725 av dem skal skyldtes hudfarge.

Nærmere 70 prosent av de rapporterte tilfellene skal være utført av nynazister.

I Durango i Colorado, en by med rundt 17.000 innbyggere, har rasistisk motivert hatkriminalitet økt fra tre tilfeller årlig i årene fra 2006 til 2009, for så å gå opp til 19 i 2011.

– Jeg er veldig sint på myndighetene. Det sårer meg å se alle personene jeg har mistet og at jeg aldri kan se de igjen. Så, har jeg mye innebygd sinne? Det skal jeg love deg, sier Howard.

Obama sørget for økt rekruttering

I 1920 hadde klanen 4.000.000 medlemmer, mens det i 2008 hadde sunket til 6.000. Ifølge flere amerikanske medier er det grunn til å tro at medlemstallet har økt dramatisk siden den gang.

Siden år 2000 har antallet rasistiske grupperinger i USA økt fra 600 grupperinger til i overkant av 1.000 i 2012.

Mark Potok har sammen med kollegaer holdt foredrag på skoler for å hindre at ungdommer blir rekruttert inn i det høyreekstreme miljøet. Han mener en mann har sørget for at klanen har sett en massivt rekruttering de siste årene.

– Obama er en av hovedgrunnene til at de har hatt denne utviklingen, sier Protak til ABC News.

Personvernpolicy