Åpen for alle - alltid

Espen Barth Eide forsvarer Merkel:Nordiske ministre med samstemt støtte til EU-landenes krise-kutt

Den finske Høyre-statsminister Jyrki Katainen og den sosialdemokratiske utenriksminister Espen Barth Eide er skjønt enige: Velferdsstater må kutte for å unngå gjeld. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Den finske Høyre-statsminister Jyrki Katainen og den sosialdemokratiske utenriksminister Espen Barth Eide er skjønt enige: Velferdsstater må kutte for å unngå gjeld. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De grove kuttene mange EU-land er pålagt i sine budsjetter, utløser voldsomme protester fra folk i gatene. Da nordiske og baltiske statsministre mandag diskuterte krisen i mange EU-land, var de skjønt enige om at kuttene må til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

HELSINKI, FINLAND (ABC NYHETER): - Det er ikke sånn at den tyske forbundskansleren Angela Merkel reiser til Hellas og sier «nå må dere kutte» av ondskap. Det hun sier, er at dersom dere vil få lån av våre skattebetalere, må dere få orden på økonomien.

Det sa utenriksminister Espen Barth Eide på spørsmål fra ABC Nyheter etter et møte mellom statsministrene i åtte nordiske og baltiske stater i Helsinki mandag ettermiddag.

Barth Eide deltok i stedet for statsminister Jens Stoltenberg, som holdt seg hjemme på grunn av sin mors dødsfall. Møtet finner sted i forbindelse med Nordisk Ministerråds sesjon som åpner i den finske riksdagen tirsdag.

Høyre og Ap enige

- Hvor godt stemmer de voldsomme nedskjæringene i statsfinansene i mange EU-land med den nordiske velferdsmodellen? Hvor demokratisk er vedtakene om kutt gjort? ville ABC Nyheter vite etter at statsministrene hadde diskutert den alvorlige situasjonen i euro- og EU-landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viste seg å være full samhørighet fra de to Høyre-statsministrene Jyrki Katainen (Finland) og Fredrik Reinfeldt (Sverige) til sosialdemokraktene Helle Thorning-Schmidt (statsminister i Danmark) og Espen Barth Eide (utenriksminister i Norge).

- Tyskere, finner og andre sier at de ikke har spinket og spart for så å gi det bort til dem som ikke har gjort det, forklarer Espen Barth Eide.

- Men nedskjæringene er jo så store at de hindrer veksten som trengs i økonomien?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den franske presidenten Hollande og andre viser tiltakende forståelse for betydningen av å gi en impuls til økonomien. Egentlig henger impuls og disiplin sammen. En impuls som bare brukes til noe som ikke virker, nytter ikke, sier Barth Eide til ABC Nyheter.

Les også: Troen på økonomien surner

- Økonomien må være i orden

- Den velferdsmodellen vi har bygd opp på forskjellig vis i de nordiske land, viser vi er i stand til å motstå en krise. Men økonomien må være i orden. Da må vi kutte når det er nødvendig. Samtidig må vi ha vekst, sier Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun blir supplert av statsminister Jyrki Katainen fra Finland:

- Vi måtte gjennomføre sparetiltak for 2,5 prosent av brutto nasjonalprodukt -bare fordi vi vil sikre velferdssamfunnet, sier Katainen.

- Gjeld er farlig for velferdssamfunnet. Det finnes ikke noe sånt som en svak offentlig økonomi og velferdsstater! sier Katainen.

- Den nordiske modellen bygger på ideen om universelt ansvar og global konkurranseevne. Derfor må vi være åpne for reformer som fremmer konkurranseevne, sier den finske statsministeren på ABC Nyheters spørsmål.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt nikker enig.

- Ikke så farlig med EU-medlemskap

Det norske nyhetsbyrået ANB hadde gitt en finsk journalist-veteran i oppdrag å stille ett spørsmål til utenriksminister Barth Eide på pressekonferansen.

Det endte med det sedvanlige spørsmålet om ikke det ville være mer praktisk for Norge å melde seg inn i EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Espen Barth Eide hadde forklart at han tilhører den stadig mer eksklusive gruppa av mennesker som fortsatt kan tenke seg å melde Norge inn i EU, grep Finlands statsminister Jyrki Katainen inn:

- Vi har ofte samme interesser enten vi er innenfor eller utenfor, og kan fint skape samarbeid oss i mellom på pragmatisk vis, som samarbeidet om gass, sier Katainen.

- Ofte når jeg reiser i Amerika og Asia taler jeg for det nordiskbaltiske samarbeidet.. Det fungerer så godt, sier den finske statsministeren.

Les flere nyheter fra politikkens verden

Les andre nyheter