Åpen for alle - alltid

Øygard-saken: Vurderer å anmelde barnevernet

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal overveier å anmelde barnevernslederen i Lom og Skjåk for brudd på taushetsplikten i forbindelse med overgrepssaken mot ordfører Rune Øygard. (Foto: NTBscanpix)
Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal overveier å anmelde barnevernslederen i Lom og Skjåk for brudd på taushetsplikten i forbindelse med overgrepssaken mot ordfører Rune Øygard. (Foto: NTBscanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokaten til den 17 år gamle jenta i Øygard-saken vurderer å gå til politiet med opplysninger om at lederen for barnevernet i Lom og Skjåk kan ha brutt taushetsplikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

Barnevernslederen kommer tirsdag for å vitne i overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard. Da vil advokat Nina Braathens Hjortdal konfrontere henne med opplysninger fra et vitne om at hun kjente til at barnevernet hadde startet undersøkelsessak rundt jenta og hennes familie, og at dette vitnet snakket med barnevernslederen om framdriften i saken en gang de møttes tilfeldig i Lom.

Politianmeldelse er et aktuelt alternativ, bekrefter Hjortdal overfor NTB.

– Brudd på taushetsplikten er svært alvorlig. Nå vil jeg først høre hva hun svarer i retten før jeg tar stilling til om forholdet skal anmeldes, sier Hjortdal.

Barnevernslederen i Lom og Skjåk svarte ikke på NTBs henvendelser mandag.

Broren til barnevernet

Det har vært en gjentatt problemstilling i retten at Øygard og vitnene som synes å stå på hans side forsøker å framstille jenta og hennes familie som upålitelige og at de stadig er innblandet i konflikter. At barnevernet på et tidspunkt var involvert, blir brukt i retten for å underbygge disse påstandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var imidlertid Øygards bror, Rolv Kristen Øygard, som varslet barnevernet etter angivelig å ha overhørt en familiekrangel mens den nå 17 år gamle jenta var til stede.

I rettssaken blir dessuten de vanskelige familieforholdene framholdt som selve kjernen i omsorgsfølelsen Rune Øygard hevder drev ham lenger enn han ønsket når det gjaldt å ivareta og inkludere jenta i hans og konas liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nekter for å ha pekt ut alternative gjerningsmenn

Fant ikke nakenbilde

Kripos har undersøkt en av mobiltelefonene til Rune Øygard på jakt blant annet etter ett konkret bilde, som ordføreren selv skal ha tatt av jenta, mens hun sitter naken på fanget hans. 17-åringen har selv forklart dette og at Øygard sendte bildet til henne. Men det er ikke funnet noe slikt bilde, verken på ordførerens eller på jentas telefon, tross kompliserte og avanserte tekniske undersøkelser. Det kommer senioringeniør Olav Tolo til å forklare når han skal vitne tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertene hos Kripos har heller ikke funnet spor av slettede bilder eller selve sletteprosessen i telefonens hardware.

Et moment som til en viss grad underbygger jentas påstand er imidlertid samtaledata som er innhentet fra en tremånedersperiode mellom juni og september. Her går det fram at jenta sendt 28 MMS-meldinger til Øygard, mens han i denne perioden sendt tolv slike meldinger til henne. Innholdet i meldingene er ukjent.