
Konflikten i Syria:- Fra ille til verre

De mest omfattende luftangrepene i Damaskus siden begynnelsen av konflikten i Syria rystet hovedstaden mandag. - Situasjonen har gått fra ille til verre, sier FN-utsending.
Eksplosjoner rystet Damakus mandag da stridsfly gjennomførte de mest omfattende luftangrepene hittil, og en bilbombe rammet byen. Fredsutsendingen fra FN og Den arabiske liga sier konflikten i Syria har beveget seg fra «ille til verre», melder AFP.
Eksplosjonene fra luftangrepene kunne høres fra flere forsteder i utkanten av byen. De rystet vinduer i sentrum av hovedstaden, og angrepene var blant de mest intense i Damaskus siden begynnelsen av den 19 måneder lange konflikten, sier en AFP-korrespondent.
Les også: - Våpenhvilen i Syria er en fiasko
Angrepene ble fulgt av en bilbombe som ifølge statlig fjernsyn tok livet av minst ti mennesker i det hovedsaklig kristne og drusiske området Jaramana like utenfor Damaskus. En organisasjon sier 12 ble drept og 15 såret.
Mislykke våpenhvile
Volden rammer samtidig som verdensmaktene forsøker å lappe sammen restene av et mislykket forsøk på å få istand en våpenhvile under den muslimske høytiden. Den internasjonale utsendingen Lakhdar Brahimi er i Moskva og skal til Kina senere i uken, mens han forbereder seg på å legge frem nye ideer for FNs Sikkerhetsråd.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Jeg har tidligere sagt, og det fortjener å gjentas på nytt og på nytt, at den syriske krisen er svært, svært farlig. Situasjonen er ille og blir verre, sier Brahimi, som reiser til Kina tirsdag og onsdag, etter samtaler med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.
Les også: Norsk islamist løslatt i Libanon
Mandag er den siste dagen i den fire dager lange høytiden Eid al-Adha. Det syriske militæret gjennomførte minst 48 luftangrep landet rundt, sier Det syriske observatoriet for menneskerettigheter.
- Dette er de mest omfattende luftangrepene siden krigsfly først ble satt inn i løpet av sommeren, sier organisasjonens leder Rami Abdel Rahman til AFP.
- Regimet ønsker å gjøre store fremskritt. Det er kamper i alle områdene som blir rammet, sier Abdel Rahman.
Flere bombetokt
Krigsfly rammet minst 11 mål omkring Damaskus, melder Observatoriet. Angrepene var fokusert på opprørernes posisjoner i et belte i nordøst der president Bashar al-Assads regime har kjempet for å ta kontroll over opposisjonens forskansninger. En syrisk sikkerhetstjenestemann sier til AFP at militæret forsøker å forhindre at opprørerne styrker sitt grep om området.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Hæren gjennomfører angrep mot jordbruksområder og frukthager omkring hovedstaden fordi opprørerne forsøker å omgruppere seg og styrke sine posisjoner der, sier tjenestemannen mot løfte om anonymitet.
Les også: - Samler inn penger til norske islamister i Syria
Observatoriet melder om ytterligere 11 luftangrep mot landsbyer og byer i den nordvestlige provinsen Idlib, der regimestyrker og opprørere har utkjempet harde kamper om militærbasen Wadi Daif.
Våpenhvilen Brahimi foreslo for Eid, som begynte fredag, raknet under pågående sammenstøt, granatangrep og bilbomber bare timer før den skulle ha startet. Mer enn 400 mennesker har mistet livet siden begynnelsen av Eid, ifølge Observatoriet, blant disse 35 hittil mandag.
Artikkelen fortsetter under annonsenDen britiskbaserte gruppen benytter seg av et landsomfattende nettverk av aktivister, advokater og medisinsk personell i sivile og militære sykehus. Den sier tapstallene medregner tap blant sivile, militære og opprørsgrupper.
Artikkelen fortsetter under annonsen35.000 drept
FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier mandag at han er «dypt skuffet» over at våpenhvilen har kollapset og oppfordret alle parter til å «etterleve sine forpliktelser og fremme en våpenhvile».
FN-diplomater sier Brahimi var realistisk om våpenhvilens sjanser og nå ser fremover til ny innsats for å takle krisen. Diplomater sier til AFP at han vil vende tilbake til Sikkerhetsrådet med ferske forslag i november etter besøk i Russland og Kina, som gjentatte ganger har nedlagt veto mot resolusjoner der det trues med handling mot Assads regime.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier Moskva var «skuffet» over at våpenhvilen ikke holdt og understreket Russlands holdning om at krisen bare kan løses når vestlige land og regionale aktører starter forhandlinger med Assad.
- Knapt noe vil oppnås uten dialog med den syriske regjeringen, og det er det eneste problemet som fremdeles finnes på veien mot politisk fremskritt, sier han.
Les også: Norske Syria-krigere skal være på vei hjem
Det syriske opprøret, som begynte i mars 2011 som en fredelig bevegelse, har gradvis blitt militarisert etter at det møtte brutal statlig undertrykkelse som har etterlatt mer enn 35.000 døde, ifølge menneskerettsgrupper.
De fleste opprørere, som befolkningen, er sunnimuslimer i et land dominert av minoritetsregimet til alawittene, en gren av sjiaislam.