- Nå treffer stormen land

New Yorks borgermester ber folk om å holde seg innendørs. Flere medier melder om at Sandy har truffet land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Frankenstorm

* Sandy er en kategori 1-orkan, den laveste kategorien på Saffir-Simpson-skalaen. Den har en vindhastighet på om lag 39 sekundmeter.

* Sandy er 1.600 kilometer bred. Meteorologer har målt lavtrykket i orkanen til 945 hektopascal, som er et mål for lufttrykk.

* Det er ventet at orkanen vil slå seg sammen med en kaldfront fra vest og det kalde vindsystemet som kalles den polare jetstrømmen. Kombinasjonen gjør uværet ekstra kraftig.

* Sandy kommer samtidig med at det er springflo på grunn av fullmånen. Til sammen øker det faren for oversvømmelser.

* Det er ventet oppil 300 millimeter regn i de hardest rammede områdene de tre dagene uværet ventes å vare

* Orkanen er ventet å treffe land mandag kveld lokal tid. Treffpunktet blir mellom North Carolina og det sørlige New England. Tidspunktet for uværet, like før halloween, har framkalt kallenavnet «Frankenstorm». (©NTB)

NBC News og New York Post melder om at Sandy nå har truffet land. Stormen betegnes ikke lenger som en orkan, men som en tropisk storm.

På sørenden av Manhattan, The Battery, er vannivået høyere enn noensinne i registrert historie, melder The Weather Channel på Twitter.

CNN rapporterer at vannstanden i Battery Park stiger raskt og at Hudson elva nå er høyere enn bru-nivået der.

Hele fronten av en bygning på 8 Avenue på Manhattan har falt av, melder Business Insider.

Ingen skal ha blitt skadet i kollapsen.

Under en pressekonferanse mandag kveld beordret New Yorks ordfører Michael Bloomberg folk til å holde seg inne.

- Hvis du er hjemme, bli der! Forholdene er nå farlige og vi har det verste i vente, uttalte Bloomberg.

Han beroliger befolkningen med å si at det verste vil være over tirsdag morgen.

I Atlantic City har elektrisiteten forsvunnet og vannmassene er i ferd med å ta over byen.

Guvernør Chris Christie i New Jersey utttrykker under en pressekonferanse stor frustrasjon og bekymring over at borgermesteren i Atlantic City har uttrykt at det ville være trykt å søke ly i byen. Han sier at det ikke vil være mulig å redde noen i Atlantic City før tirsdag morgen.

Nødetatene i Atlantic County melder om at de nå har stanset alle utrykninger på grunn av orkanen og ber nødpersonell om å søke tilflukt fra stormen.

I 23.30-tiden mandag kveld meldte Wall Street Journal om at redningspersonell likevel var på vei for å hente ut 500 innbyggere fra oversvømte områder i Atlantic City.

Stormen forventes å treffe byen svært snart.

I alt er det nå være 2,2 millioner amerikanere som mangler strøm, melder CNN.

Ei stor kran henger over sentrale Manhatten og truer med å kollapse ned på gateplan.

– Sandy beveger seg nå nordvestover med en fart på 44 kilometer i timen, opplyser USAs nasjonale orkansenter i 20-tiden (norsk tid).

Orkanens senter ligger nå 285 kilometer sørøst for millionbyen New York og ventes å nå land mandag ettermiddag eller tidlig kveld lokal tid, melder NTB.

Sandy har nå en vindstyrke på drøyt 40 meter i sekundet, noe som tilsvarer kategori 1 på en skala fra 1 til 5.

- Begynner å bli for sent

New Yorks ordfører Michael Bloomberg advarte tidligere mandag om at det begynte å bli «for sent» å komme unna oversvømmelsene orkanen Sandy vil bringe med seg.

Ordfører i New York, Michael Bloomberg, beordret evakueringen av 375.000 mennesker i områder med høy risiko for oversvømmelse, men få har forlatt sine hjem i distriktene som ligger ved havet.

- Forholdene blir raskt verre, og vinduet for å komme seg uskadd vekk er i ferd med å lukke seg, sa Bloomberg ved en pressekonferanse.

- Det begynner å bli for sent å dra, legger han til.

Les også: Sandy kan bli dyr for amerikanerne

Bloomberg sier det er 16.000 senger i tilfluktsrom i 76 skoler New York rundt. Men bare 3000 mennesker og 73 kjæledyr tilbrakte søndag natt der.

Ved høyvann mandag kveld er det ventet bølger på mellom 4,5 og 6,0 meter. All offentlig transport har blitt innstilt i New York på grunn av den store stormen, noen av hovedveiene i Manhatten var allerede stengt mandag og to av de tre tunnelene inn til Manhattan skulle stenge klokka 19 (norsk tid).

Nærmet seg

Orkanen Sandy, som har fått økenavnet «Frankenstorm», nærmer seg mandag kveld fastlandet på nordøstkysten av USA.

Les også: «Frankenstorm» vokser seg sterkere

Den tropiske stormen har allerede krevd 65 menneskeliv på sin ferd fra Karibien nordover i havet langs østkysten av USA, og er forventet å svinge nordvest inn mot et område sør for millionbyen New York City natt til tirsdag norsk tid.

Myndighetene frykter store ødeleggelser forårsaket av ekstremt sterk vind og flom, og president Barack Obama avbrøt mandag valgkampmøter i Florida, Virginia, Ohio og Colorado for å være klar til å overvåke forberedelsene til orkanen fra Det Hvite Hus, melder AFP.

Les også: SAS kansellerer flygninger til USA

Transportstans kan vare flere dager

Et uvær i Norge med tilsvarende vindstyrker som det de nå forventer i USA ville ifølge Meteorologisk Institutt ha ført til et såkalt ekstremværvarsel.

– Vi kan ikke få et slikt uvær i Skandinavia. Det avhenger av en temperatur på 27 grader i havet. Vi kan få andre typer uvær, men så ekstreme vindstyrker får vi ikke, får ABC Nyheter opplyst fra Værsalen ved Meteorologisk Institutt.

Nordmenn som oppholder seg i New York og nærliggende områder har vært nødt til å følge amerikanske myndigheters anbefalinger, og reisende må belage seg på å bli værende da tusenvis av flygninger inn og ut av flyplasser langs østkysten av USA har blitt kansellert.

Les også: - Alt er kansellert og vi får ingen informasjon

All kollektivtrafikk i New York ble søndag kveld stanset på grunn av frykt for flom og vindskader fra orkanen som er forventet å treffe kysten natt til tirsdag. Stansen i transport er forventet å vare gjennom mandag og tirsdag, med fortsatt store forstyrrelser på onsdag.

Borgermester i New York, Michael Bloomberg, har bedt folk om å holde seg hjemme gjennom stormen, og gatene i New York var merkbart stillere søndag kveld, melder AFP.

Les også: - Jeg er mest redd for vannet

Se live-dekning av orkanen Sandy her (artikkelen fortsetter under videoen):

– Må være positiv

Flere nordmenn, som etter planen skal reise til USA denne uken for å delta i New York City Marathon førstkommende søndag med over 40 000 andre løpere, frykter nå at planene kan gå i vasken.

For Stig Erik Fjærli fra Bergen, som skal delta i maratonet, som er verdens største, er det ikke selve flyturen som skaper nervøsitet.

Jeg er vant til å fly, så det blir vel som en hvilket som helst flytur. Verre er konsekvensene av eventuelle skader fra stormen, med ødelagt infrastruktur og slikt, sier han til ABC Nyheter.

Verken Fjærli eller noen av de 13 andre som bergenseren løper sammen med for veldedighet har fått noe informasjon fra arrangøren bak NYC Marathon.

– Vi tar vurderingen på torsdag, og regner vel med at vi har hørt noe da. Vi har god tid å vurdere det på, sier han.

Omtrent 16.000 kroner er investert i flybilletter og husrom for turen, men Fjærli sier han regner med at forsikringen vil dekke utleggene om turen skulle falle bort.

– Man må være positiv så lenge man kan, sier han.

Livstruende

Ifølge amerikanske National Hurricane Center styrket stormen Sandy seg mandag. Det varsles livstruende springflo og vind av orkan styrke i tillegg til kraftig regn og snø.

Mer enn 370.000 mennesker er evakuert fra lavtliggende områder i New York City på grunn av frykt for flom, og byen har åpnet evakueringssentre på 76 offentlige skoler, melder The New York Times, som sammen med The Wall Street Journal har tatt ned sine betalingsmurer på nettsidene i anledning orkanen.

Ifølge Reuters vil maksimal vindstyrke ligge på omkring 140 kilometer i timen, og havnivået vil på det meste kunne stige med 3,5 meter. Spesielt utsatt er havnebassenget i New York Harbor, hvor Hudson River møter Upper Bay.

Se også: Orkanen Sandy på full fart mot USA

Amerikanske værmeldere sier orkanen Sandy er på en skala aldri før sett langs østkysten av USA.

En av de største stormene i vår levetid utfolder seg akkurat nå, sa værmelder Kelly Cass på The Weather Channel, som har hatt fire dager med kontinuerlig sending for å dekke oppbygningen til uværet.

Østkysten av USA opplevde også i fjor å bli rammet av en kraftig storm. Orkane Irene var en diger tropisk syklon som forårsaket utstrakte skader og minst 56 dødsfall. Totale kostnader knyttet til Irene i USA, som var en kategori 3-orkan på sitt verste, var omtrent 16,6 milliarder dollar.

Orkanen Sandy var i 14-tiden mandag norsk tid en kategori 1-orkan, men vindstyrken forventes å stige i det uværet nærmer seg land.

Under finner du et kart over evakuerte soner i New York, som følge av fare for oversvømmelser:


Personvernpolicy