Må regne med flyforsinkelser hele dagen

Store snømengder på Oslo Lufthavn. Foto: Simon Elgvin
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk som skal fly via Oslo lufthavn mandag, må regne med forsinkelser hele dagen på grunn av snøfallet. Sesongens første snø falt over sentrale deler av Østlandet natt til mandag og førte til kaos på veiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kjøretips om vinter
 • Hold avstand til bilen foran.
 • Er det kø eller tett trafikk så hold plassen din, unngå unødvendig forbikjøring.
 • Tilpass farten etter vær og kjøreforhold, vis respekt for vinterforhold.
 • Beregn god tid, ikke kjør etter klokka.
 • Bruk bilbelte.
 • Hvis du blir trøtt – stopp og sov.
 • Pass på at det ikke er løse gjenstander i bilen som kan skape problemer ved eventuell oppbremsing.
 • Hold deg våken, drikk vann, bytt sjåfør eller ta pauser og sov hvis du blir søvnig.

Planlegg turen godt

 • Sjekk veg- og kjøreforhold på strekningen du skal kjøre.
 • Sjekk værmelding om værsituasjon kommer til å endre seg i nærmeste fremtid.
 • Undersøke om det er vinterstengte veger eller andre hindringer på strekningen du skal kjøre.
 • Sørg for at bilen er riktig skodd for vinterforhold, ta gjerne med kjettinger.
 • Kontroller at du har nok drivstoff og spylervæske.
 • Ha lykt, slepetau og spade lett tilgjenglig i bilen.
 • Varme klær og fottøy bør være lett tilgjengelig i bilen.

(Kilde: Statens Vegvesen)

– Det blir forsinkelser gjennom dagen, og de forplanter seg til andre steder i landet, opplyser pressesjef Vegar Gystad ved OSL.

Han sier at det er vanskelig å anslå når trafikken kan begynne å gå som normalt igjen. Ved 11-tiden snødde det fortsatt på Gardermoen.

– Vi holder en rullebane åpen mens vi brøyter den andre. Folk må belage seg på forsinkelser hele dagen, sier han.

Mange forsinkelser

Snøværet kom imidlertid ikke overraskende.

– Vi var godt varslet. Vi har det beste utstyret som finnes og har godt trente mannskaper. Men det er slik at det finnes sikkerhetsmarginer som er veldig viktige å forholde seg til når det gjelder snømengde som kan ligge på rullebanene, forteller Gystad.

For passasjerene betyr forsinkelsene én ting: De må holde seg informert.

– Det som er viktig er at alle passasjerer må holde seg orientert om sin flyging. Man kan gå inn på osl.no eller kontakte flyselskapene. Det er også viktig å understreke at selv om enkeltfly kan være veldig forsinket, er det noen fly som går ganske nær sin oppsatte tid, sier Gystad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste avgangene fra Gardermoen var forsinket mandag formiddag. Noen fly gikk fem minutter etter oppsatt rute, mens andre var kraftig forsinket. Blant annet måtte passasjerene på et Norwegian-fly fra Oslo til Tromsø vente i over tre timer, og reisende som skulle være med et SAS-fly fra Oslo til Kristiansand, måtte vente i nærmere fire timer. Noen avganger var også innstilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stengt i Bodø

Også fly som skulle til Gardermoen var forsinket. Passasjerene på et SAS-fly fra Bodø måtte vente om bord i fire timer før flyet kunne ta av. Årsaken var store snømengder som førte til at rullebanen på Bodø lufthavn måtte stenges tidlig mandag morgen.

– Det har vært fullstendig kaos på flyplassen, forteller passasjer Harald Stenersen fra Bodø til Avisa Nordland. Han skulle videre fra Oslo til Frankfurt, men måtte innse at tidsskjemaet hans ikke ville holde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet i Bodø satte seg nemlig bom fast i snøen da det skulle forlate terminalområdet og kjøre ut til rullebanen klokken 7.15. En traktor kom til stedet for å brøyte, men kjørte seg også fast.

– Flyet ble stående, og vi måtte se på at de gravde fram traktoren, sier Stenersen.Da flyet endelig var blitt frigjort fra snøen og sto til avising, kom det beskjed om snøproblemer på Gardermoen. Flyet ble derfor dirigert tilbake til terminalområdet, som ikke var blitt brøytet. Først klokken 10.50 forlot flyet Bodø, fire timer etter at passasjerene fikk gå om bord.

Les også: Sjekk været der du er

Lange køer inn til Oslo

Man har gått og ventet på det. Vinterjakkene er kjøpt inn og vinterdekkene skal forhåpentligvis være skrudd godt fast på bilen.

Allikevel kan det virke som snøen kom like overraskende som alle andre år.

Ifølge Statens Vegvesen har nattens snøfall ført til lange kødannelser på veiene ut og inn av Oslo mandag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden tidlig i morges har vegtrafikksentralen jobbet på spreng, noe som har ført til lange køer ettersom det dannet seg brøytekollonner. Særlig skal det være veiene fra Gardermoen inn mot hovedstaden som har måtte belage seg på lange køer.

– Det har gått forholdsvis greit. Det har vært lange kødannelser på innfartsårene til hovedstaden fra i dag tidlig, men det ser ut til å ha løsnet opp nå, sier Jeanette Andresen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen til ABC Nyheter ved 09.45-tiden.

– Det kan virke som enkelte folk ikke har fått med seg varselmeldingene og ikke har skodd bilen etter forholdene. Jeg vil oppfordre alle til å følge med på værmeldingene og sørge for å skifte til vinterdekk ganske snart, sier Andresen.

Les også: Dette må du vite før du skifter til vinterdekk

Smell etter smell

Romerike politidistrikt har hatt en hektisk start på dagen. For bilistene har snøen og regnet skapt store problemer. Ifølge Romerikes Blad var politiet på vei til fem ulike ulykke i distriktet ved 06.15 tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå har det begynt å dra seg til med trafikkulykker. Kjøreforholdene er såpass at alle som har sommerdekk henstilles til å la bilen stå. Velg kollektivt eller legg om til vinterdekk før avreise, sa operasjonsleder Terje Skaftnes i Romerike politidistrikt ved 06-tiden.

Også på Romerike ser det ut til at antallet ulykker har avtatt noe. I Oslo er det meldt om 15 utfor- og fastkjøringer siden klokken 1 i natt.

– Mye snø på hovedveiene inn mot Oslo, spesiellt nord for Oslo. Vi oppforder bilister til å ikke kjøre med sommerdekk, skriver Oslo-politiet på sin twitter-konto.

Les også: Glatte veier gir trafikkaos i Nord-Norge