Nesten 400.000 evakueres i New York

Sandy truer New York. Foto: NTB scanpix
Sandy truer New York. Foto: NTB scanpix

Ordføreren i New York har beordret evakuering av 375.000 mennesker fra lavtliggende områder på grunn av orkanen Sandy, som er ventet å ramme millionbyen mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sandy er et stort og farlig uvær, advarer USAs president Barack Obama. Han ber folk langs østkysten følge rådene myndighetene gir dem.

En tropisk orkan fra sør har slått seg sammen med en kaldfront fra nord og gitt et uvær av sjeldent omfang. Resultatet kan bli oversvømmelser langs kysten, der millioner av mennesker bor. Ekspertene mener uværet er livstruende.

Myndighetene har alt bedt 375.000 mennesker komme seg vekk fra lavtliggende områder i New York. I New York Harbor og Long Island Sound Bay kan havnivået stige 3,4 meter.

Kollektivtrafikken står

Undergrunnsbanen, busser og tog i New York stanser klokken 19 lokal tid søndag kveld, og flere hundre flyginger til millionbyen er kansellert. I tillegg skal offentlige skoler stenges fra mandag morgen.

Det er ventet at Sandy rammer millionbyen mandag, men mange håper fortsatt at den vil endre kurs.

– Hvis den snur er det flott – virkelig flott. Men hvis ikke, så må vi være forberedt, sier guvernør Andrew Cuomo.

Les også: Sandy stormer over Cuba

Vanlig folkeliv

På Manhattan er folkelivet som det pleier være en søndag ettermiddag, sier konsul Hedda Werenskiold ved Norges konsulat i New York til NTB.

Satelittbilde av orkanen.Satelittbilde av orkanen.

Werenskiold, som også er sikkerhetsansvarlig, sier hun så langt bare har fått telefon fra en nordmann i New York som har hatt spørsmål om orkanen Sandy.

– Vårt budskap til nordmenn her er å følge nøye med på lokale nyhetssendinger og sørge for å ha tilstrekkelig proviant og for minst 72 timer, sier hun.

Hele østkysten

Langs det østlige USA forbereder amerikanske myndigheter seg på å sikre befolkningen best mulig opp mot det voldsomme uværet. Orkanen Sandy har allerede tatt minst 66 liv i Karibia.

Bloomberg har oppfordret innbyggerne til å gå til anskaffelse av viktige forsyninger, og søndag formiddag var innbyggerne i full gang med å hamstre matvarer og batterier fra byens supermarkeder.

35-årige Sandra Martinez var ute på jakt etter vann og stearinlys.

– Hvis orkanen virkelig rammer her, blir det en katastrofe, sier hun til nyhetsbyrået AFP. Det bor rundt 8,5 millioner mennesker i New York.

Personvernpolicy