– De har tøyd grensene nok nå

SIKTET: Den radikale islamisten Ubaydullah Hussain ble torsdag pågrepet for trusler mot to journalister i norske riksmedier. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)
SIKTET: Den radikale islamisten Ubaydullah Hussain ble torsdag pågrepet for trusler mot to journalister i norske riksmedier. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet vil endevende og kartlegge miljøet Islamisten Ubaydullah Hussain (27) tilhører. Hussain varetektsfengsles på lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamisten Ubaydullah Hussain (27) fremstilles for varetekt lørdag.

Både gjentakelsesfare og fare for bevisforspillelse er årsaken til at politiet ønsker 27-åringen i varetekt.

– Når han kommer med trusler som skaper frykt for mottaker, er det grunn til å slå alarm, sier seksjonsleder for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas.

Hussain er siktet for trusler mot to journalister som har skrevet avslørende artikler om norske islamister, inkludert miljøet rundt 27-åringens gruppering Profetens Ummah.

27-åringen nekter straffskyld, men innrømmer å ha skrevet e-postene med de angivelige truslene.

Hussain ble pågrepet da han meldte seg på Sentrum politistasjon i Oslo torsdag, kort tid etter at politiet aksjonerte mot boligen hans.

Les også: Hussain ødelegger religionen min

Skal få oppmerksomhet

Saken mot Ubaydullah er overført til Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet. Aas sier at miljøet har bedt om oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BEKYMRET. Politiinspektør Einar H. Aas (fremst). Foto: NTB scanpixBEKYMRET. Politiinspektør Einar H. Aas (fremst). Foto: NTB scanpix

– Vi vil nå bruke tid på å kartlegge miljøet og se nærmere på medlemstall og strukturer. Denne gruppen har over en tid gjort seg fortjent til å havne i politiets søkelys, sier Aas.

– De siste månedene har det vært en rekke saker vi ikke liker hvor denne gruppen har vært involvert, og vi vil derfor se nærmere på hva vi kan gjøre for å forhindre at det skjer igjen, sier Aas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De har også vår oppmerksomhet, sier informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Bernsen til NTB.

PST vil bistå politiet i Oslo, men Bernsen ønsker ikke å si hva de konkret gjør utover å dele informasjon.

– Men det handler blant annet om informasjonsdeling som både kan bygge opp under våre og Oslo-politiets arbeidsoppgaver, sier Bernsen.

Han ønsker ikke å fortelle hvor store ressurser eller hvor stort trykk PST har mot de forskjellige miljøene, men sier at de selvfølgelig holder et øye med hva som foregår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et poeng for oss å ikke avsløre hva vi gjør, og hva vi ikke gjør, sier han.

Les også: Politiet retter søkelyset mot islamistene

Varslet

I tillegg er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet om en Facebook-melding fra Hussain, som har stått frem som talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», skriver Hussain på Facebook med lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud vil mandag besøke Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

– Besøket har kommet i stand med bakgrunn i de siste dagers hendelser og oppslag. Statsråden ønsker å vise sin støtte til det jødiske miljøet i Norge og høre med dem hvordan de opplever situasjonen, opplyser departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drar på Jihad-reiser

REISER UT. Avdelingsleder i PST, Tore Risberget liker ikke utvikler i det radikale islamistiske miljøet. Foto: PSTREISER UT. Avdelingsleder i PST, Tore Risberget liker ikke utvikler i det radikale islamistiske miljøet. Foto: PST

Flere medlemmer i det radikale miljøet på Østlandet har det siste årene dratt til konfliktområder for å få trening, kamperfaring og møte internasjonale kontakter.

– Jihad-reiser er en utfordring som rammer flere enn oss som arbeider for nasjonal sikkerhet. Det er et reelt problem at unge nordmenn kan overtales til å reise på Jihad i konfliktområder langt fra norske grenser, havne i farlige situasjoner og delta i terroraksjoner, sier avdelingsleder i PST, Tore Risberget, i en uttalse på PSTs egen hjemmeside.

PST er bekymret for at personer med tilknytning til Norge skal slutte seg til grupper er inspirert av al-Qaida, og som benytter terroristiske metoder. Risberget er bekymret for at de norske radikale islamistene skal knytte nettverk på turene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jihad-reisende kan med sitt etablerte nettverk også tilrettelegge for at flere reiser. Omfanget av jihadreiser fra Norge kan dermed øke, sier han.

Les også : Grunn til å ta truslene fra islamist på alvor

– Norge er deres fiendebilde

I en trusselvurdering gjort av PST skriver de at ekstrem islamisme fortsatt utgjør den største terrortrusselen i Norge.

«Selv om det er få personer i landet som støtter ekstrem islamisme, finnes det flere nettverk med høyt aktivitetsnivå. Sentrale personer i nettverkene har utstrakt kontakt med hverandre, og har en stor kontaktflate både i Norge og internasjonalt. Flere av nettverkene er multietniske og består av både utenlandske og norske statsborgere. Samtidig opererer fortsatt etnisk homogene nettverk ut fra Norge», skriver PST i en trusselvurdering.

Les også: Islamistleder siktet for alvorlige trusler

Artikkelen fortsetter under annonsen

De påpeker at det i stor grad er personer som er født og oppvokst i Norge, i større grad enn tidligere, blir rekruttert inn i ekstreme islamistiske nettverk.

«Enkelte ekstreme islamistiske lederskikkelser i Norge forsøker å utnytte rekrutteringsgrunnlaget. Flere av lederskikkelsene er personer som er oppvokst her i landet. Disse fremmer en global ekstrem islamistisk retorikk og setter den inn i en norsk sammenheng. Norge fremstår som sentralt i deres fiendebilde», sier PST.