Russland går i strupen på USA

USAs President Barack Obama tar Russlands president Vladimir Putin i hånda ved et bilateralt møte under G20-toppmøtet i Los Cabos, Mexico, i juni i år. Russiske myndigheter har nå offentliggjort en rapport som setter et svært kritisk søkelys på menneskerettigheter i USA. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
USAs President Barack Obama tar Russlands president Vladimir Putin i hånda ved et bilateralt møte under G20-toppmøtet i Los Cabos, Mexico, i juni i år. Russiske myndigheter har nå offentliggjort en rapport som setter et svært kritisk søkelys på menneskerettigheter i USA. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Russland får til stadighet kritikk for menneskerettighetssituasjonen i landet. Nå slår myndighetene tilbake med knusende rapport om amerikanske forhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diskriminering og intoleranse på bakgrunn av rase, etnisitet og religion, feil i rettssystemet, begrensninger på ytringsfriheten, internettsensur, legalisert korrupsjon, kidnapping, heksejakter, uproporsjonal voldsbruk blant politi, dødsstraff.

Dette er USA i dag ifølge russiske styresmakter, som nå for første gang har publisert en rapport om menneskerettigheter i USA.

Den 56 siders engelskspråklige rapporten går i strupen på det russerne mener er amerikanske myndigheteres dobbeltmoralske holdninger i deres arbeid for menneskerettigheter og beskytter av demokratiske verdier i andre land.

Russland anklages selv til stadighet for brudd på menneskerettighetene, og ifølge Den Norske Helsingforskomiteen kan rapporten sees på som et svar på gjentatt kritikk fra USA, og et forsøk på å snu fokuset vekk fra problemene på hjemmebane.

- Kan være ny strategi

Gunnar Ekeløve-Slydal i Den Norske Helsingforskomiteen mener rapporten om menneskerettigheter i USA kan være starten på en ny utenrikspolitisk strategi fra RusslandGunnar Ekeløve-Slydal i Den Norske Helsingforskomiteen mener rapporten om menneskerettigheter i USA kan være starten på en ny utenrikspolitisk strategi fra Russland

Rapporten, som på engelsk heter «On the human rights situation in the United States of America», er en tilsynelatende ny utenrikpolitisk vri fra landet. Sammen med Kina har Russland i en årrekke vært en av de største kritikerne av det de ser på som Vestens stadige trang til å blande seg inn i andre lands anliggender.

- Det virker kanskje inkonsekvent å blande seg inn med en egen kritisk rapport, men dette kan være uttrykk for en ny strategi fra Russland, sier assisterende direktør i Den Norske Helsingforskomiteen, Gunnar Ekeløve-Slydal, til ABC Nyheter.

Russland har selv store problemer med å opprettholde menneskerettigheter. Sist ut er behandlingen av regimemotstanderen Leonid Razvozzhayev som hevder å ha blitt bortført av russisk etterretningstjeneste i Ukraina, før han skal ha blitt arrestert og torturert til å tilstå en konspirasjon mot president Vladimir Putin, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Mange av våre russiske kolleger sier at denne rapporten er et forsøk på å få fokus bort fra problemene på hjemmebane. Russiske myndigheter har et behov for å peke på at den amerikanske storebroren også har mange problemer, sier Ekeløve-Slydal, som har lest rapporten, og sier den ikke virker usaklig.

Graverende opplysninger

Noen av de mest oppsiktsvekkende opplysningene fra russiske myndigheter omkring menneskerettighetssituasjonen i USA, er kanskje rapportens beskrivelser av barnerettigheter i landet.

Rapporten hevder at de i USA har utdanningssentre hvor barn mottar «behandling» ved elektrosjokk, hvor de blir nektet mat og tvunget til å inhalere ammoniakkdamp. USA er også ett av de to land i verden som ikke har ratifisert FN-konvensjonen om barns rettigheter. Det andre landet er Somalia.

Også rettssystemet får gjennomgå. USA er det landet i verden med det høyeste antallet innsatte i verden. Ifølge rapporten sitter 2,2 millioner personer i amerikanske fengsler, og av disse tilhører 60 prosent etniske minoriteter. Et stort antall innsatte blir også utsatt for seksuelle overgrep av fengselsansatte, ifølge rapporten.

33 amerikanske stater anvender fortsatt dødsstraff, og ifølge rapporten lider 5-10 prosent av de som blir henrettet av alvorlige psykiske lidelser. 22 mindreårige personer ble også henrettet mellom 1976 og 2005.

Les også: - 500 fanger har sittet 10 år i isolat

USAs krigføring er et kapittel for seg selv i rapporten, som slår fast at opp mot 117.000 sivile har mistet livet fra starten av Irak-krigen til august 2012. Av disse skal omtrent 14.700 sivile ha blitt drept av den USA-ledede koalisjonsstyrken i landet. Tallet er omtrent tilsvarende for Operation Enduring Freedom i Afghanistan.

Et år med økte spenninger

Diplomatiske gnisninger mellom USA og Russland har vært økende det siste året, på tross av Barack Obamas uttalte ønske om å myke opp forholdet mellom landene.

- Borgerkrigen i Syria og rakettskjoldet i Europa er to eksempler på en fastlåst situasjon. Det har også kommet veldig stor kritikk fra russerne om hvordan USA har støttet menneskerettighetsaktivister i Russland, sier Ekeløve-Slydal.

Les også: USA vil hjelpe Syrias opprørere

I tillegg er nå en ny lov under utarbeidelse i USA. Den såkalte Magnitsky-loven vil gi amerikanske myndigheter mulighet til å nekte innreise til USA og fryse bankkontoene til personer som begår menneskerettighetsbrudd.

Loven vil, om den blir vedtatt, kunne ramme flere toppolitikere i Russland, og Putin skal være sterkt i mot at den blir vedtatt i kongressen.

USA har på sin side i mange år utarbeidet sin egen årlige rapport om menneskerettigheter i land verden over. Ifølge Ekeløve-Slydal er det flere land som har reagert på at USA som stat kan dømme andre lands interne problemer.

Russlands president Vladimir Putin har gitt klart uttrykk for at menneskerettigheter er et tema de i Russland helst ønsker å snakke bilateralt med USA om bak lukkede dører, og den russiske rapporten sees på som et svar på gjentatt offentlig Russland-kritikk fra USA.

Personvernpolicy