Riksrevisjonens 2011-rapport:For lang behandlingstid på pasientskadeklager
Det tar til sammen over tre år å få ferdigbehandlet pasientskadesaker som ankes til Pasientskadenemnda. Det er ikke bra nok, ifølge Riksrevisjonen.
Arbeidet for å redusere saksbehandlingstiden for pasientskader betydelig har ikke vært tilstrekkelig, skriver Riksrevisjonen i sin rapport som ble offentliggjort torsdag.
Revisjonen for 2011 viser at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har hatt en nedgang i gjennomsnittlig saksbehandlingstid på åtte måneder fra 2009 til 2011. I 2011 ble det avviklet cirka 1000 flere saker enn i 2009.
Revisjonen for 2011 viser imidlertid en økning i gjennomsnittlig saksbehandlingstid hos Pasientskadenemnda som er klageorgan for saker behandlet hos Norsk pasientskadeerstatning.
Andelen saker som blir anket til Pasientskadenemnda har vært stabil de senere årene. Når flere saker behandles i NPE vil det også bety økt antall klagesaker til nemnda.
Revisjonen i 2011 viser at det har vært en økning i gjennomsnittlig saksbehandlingstid fra 10 til 13 måneder i nemnda.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«Riksrevisjonen ser alvorlig på at det har vært en negativ utvikling i saksbehandlingstiden i Pasientskadenemnda de to siste årene», heter det i rapporten.
Til tross for redusert saksbehandlingstid hos Norsk pasientskadeerstatning,
fører økningen i saksbehandlingstid hos Pasientskadenemnda til at samlet behandlingstid på klagesaker blir liggende på samme nivå i 2011 som i 2010, det vil si 3,2 år.
– Lang saksbehandlingstid kan få økonomiske konsekvenser og innebære en betydelig tilleggsbelastning for den enkelte søker, påpeker Riksrevisjonen i sin rapport til Stortinget.
Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at de vil vurdere dette i de ordinære budsjettprosessene.
Les også: Tviler på regjeringens politimål