Orkanen Sandy har nådd Cuba

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni meter høye bølger feide inn over kysten da orkanen Sandy traff Cuba. Store kystområder er satt under vann, men det er foreløpig ikke meldt om omkomne eller skadde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs nasjonale orkansenter NHC opplyste torsdag at Sandy kategoriseres som en orkan av kategori 2. Vindhastighetene har kommet opp i 48,6 sekundmeter, tilsvarende 175 kilometer i timen, og det er fare for at orkanen styrker seg ytterligere.

Stummende mørke

Sandy rammet Cubas sørøstlige kyst nær landets nest største by Santiago de Cuba, som har rundt 425.000 innbyggere, og rev ned kraftledninger.

– Byen ligger i stummende mørke, fortalte en medarbeider på cubansk fjernsyn, mens brølet fra stormen kunne høres i bakgrunnen.

I tillegg til den harde vinden, ble regionen rammet av styrtregn, og værvarslere spådde nedbørsmengder opp i 500 millimeter enkelte steder. Meteorologene antar at Sandy vil sette kurs for øygruppen Bahamas, når den har passert Cuba.

Se også: Kjempestorm på vei

«Livstruende flom»

– Regnmengdene kan forårsake livstruende flom og jordskred, advarer NHC. Ifølge Kingston-avisen The Gleaner har Sandy krevd minst ett menneskeliv i Jamaica, der en 74 år gammel mann omkom da huset hans ble rammet av en steinblokk som løsnet i uværet.

Jamaicas statsminister Portia Simpson-Miller advarte onsdag innbyggerne om at Sandy er en svært alvorlig storm. Politiet har innføre et 48 timers portforbud over hele Jamaica, først og fremst for å hindre kriminelle i å plyndre private hjem og forretninger.

Se også: Her herjer fem skypumper samtidig