Krever 15 års forvaring for voldtektstiltalt

Aktor la torsdag ned påstand om 15 års forvaring for mannen som er tiltalt for å ha dopet ned og voldtatt fem kvinner, den yngste 17 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da rettssaken startet, varslet aktor Iris Storås en påstand på tolv års forvaring, men har nå altså lagt til ytterligere tre år etter groteske vitnesbyrd som har kommet fram i retten.

– Han har selv sørget for klare bevis på det som har skjedd ved å filme det hele, sa Storås i sin prosedyre, ifølge avisa.

Jenta som var 17 år da overgrepene startet mot henne, forklarte i retten at hverdagen i all hovedsak handlet om sex, filming og sprøyter med narkotika, og at hun ikke greide å komme seg ut av det.

Kona døde

Saken kom opp i januar i år da tiltaltes kone ble funnet død. I parets hjem fant politiet store mengder videoklipp som viste hvordan tiltalte satte sprøyter på minst tre bevisstløse kvinner før han voldtok og misbrukte dem seksuelt. Mannen ble siktet for uaktsomt drap på kona, men denne siktelsen ble senere frafalt etter bevisets stilling.

Derimot er flere års overgrep og mishandling av den tidligere kona en del av tiltalen. Kvinnen ble innesperret og sprøytet full av tunge narkotiske stoffer, noen ganger mens hun var bevisstløs, ifølge tiltalen. Blant stoffene som ble brukt, var amfetamin og ritalin. Hun var også en av fem kvinner som mannen voldtok på svært voldelige og smertefulle måter.

Ikke erkjent

Hele 66 av overgrepsvideoene er blitt avspilt i Sør-Østerdal tingrett, og er blant aktors sterkeste bevis i saken. I tillegg har flere av kvinnene fortalt om mishandling, rus og voldtekter som ble filmet.

Tiltalte har ikke erkjent straffskyld i saken, men hevder at samleiene med kvinnene skjedde frivillig, og at de simulerte at de var bevisstløse.

Han forsvarer, Steinar Thomassen, kommer torsdag ettermiddag til å be om at 38-åringen må frifinnes for de fleste tiltalepunktene. Det eneste han har erkjent, er oppbevaring av 50 gram amfetamin.

– Min klient vedgår at han har hatt sex med kvinnene, men han mener de har samtykket. På minst ett av opptakene hører vi også at kvinnen svarer «ja» på spørsmål om dette er greit, sier forsvarer Steinar Thomassen til Aftenposten.no.

Kan neppe behandles

Tirsdag la to sakkyndige fram sin rapport basert på observasjoner av tiltalte. De konkluderer ifølge Østlendingen med at den voldtektstiltalte elverumsmannen blant annet lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse.

– En behandling av personlighetsforstyrrelsen vil trolig ikke hjelpe. Det er lite dokumentasjon på at det finnes effektiv behandling, sa psykolog og sakkyndig Jim Aage Nøttestad i retten.

I tillegg mener de sakkyndige at mannen har psykotiske lidelser som angst og depresjon, og dessuten ADHD og seksuelle forstyrrelser. De slår fast at han ikke har lidd av psykose. Han har fått utskrevet store mengder ritalin, ifølge an apotekansatt i Elverum.

– Den autoriserte legen i spesialisthelsetjenesten ble kontaktet flere ganger. Han gikk god for at tiltalte hadde behov for den høye ritalindosen. Dermed var det ikke så mye vi kunne gjøre, sier den apotekansatte, ifølge lokalavisa, som har vært eneste medium som har fulgt den svært alvorlige saken fra dag til dag.

Personvernpolicy