Øygards presserådgiver må svare for seg

Øygards presserådgiver må svare for seg
Øygards presserådgiver må svare for seg

PR-ekspert Elisabeth Hartmann har hjulpet overgrepstiltalte Rune Øygard med pressestrategien. Torsdag må hun vitne i saken mot Vågå-ordføreren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv har Hartmann tonet ned sin betydning for hvordan Rune Øygard har opptrådt i mediene etter at overgrepsanklagene mot ham ble kjent. Øygard selv har imidlertid bekreftet at hun sto bak opplegget der to utvalgte medier – VG og lokalavisen GD – fikk intervjue ordføreren «eksklusivt» etter at anmeldelsen ble offentlig kjent.

Han har i forbindelse med straffesaken vært svært mediesky, men kunne nylig ses i et lengre innslag på TV 2 sammen med kona Reidun. De to var på en av hyttene til Øygard og svarte på spørsmål om hvordan det har vært å leve med anklagene.

Les også: Broren til Øygard: - Å være naken betyr egentlig å være tynnkledd

Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, kommer trolig til må legge mest vekt på det nære og gode vennskapsforholdet Hartmann har med Øygard når hun starter utspørringen. Hartmann har på sin side poengtert overfor Dagbladet at hun aldri har vært hyret inn som PR-konsulent.

Snoket på Facebook

Hun har imidlertid fôret advokat Larsen med informasjon hentet fra Facebook-profilen til den nå 17 år gamle jenta som er fornærmet i overgrepssaken. Larsen kunngjorde i retten onsdag at hun likevel ikke ville lese opp meldinger som er hentet herfra for å dokumentere hvordan jenta kommuniserer på sosiale medier. Retten kan imidlertid vente at jentas bistandsadvokat, advokat Nina Braathen Hjortdal, vil stille kritiske spørsmål om både dette og Hartmanns rolle i Øygards offentlighetsstrategi.

Det var i utgangspunktet satt av tre kvarter til utspørring av Hartmann. I retten onsdag ble det klart at man må regne med betydelig mer tidsbruk enn som så.

Les også: Gammel venn tok Øygard i forsvar

Skoleleder endrer forklaring

Det knytter seg også en viss spenning til hva avdelingsleder Jehans Storvik kommer til å si når han torsdag ettermiddag kalles inn på nytt som vitne, fordi han i løpet av helga kom til at han hadde forklart seg feil første gang han vitnet. Ønsket om å endre sin rettslige forklaring skal ha kommet etter en telefonsamtale med Rune Øygard.

Det kan tenkes at både Braathen og statsadvokat Thorbjørn Klundseter ville benytte anledningen til å konfrontere ham med denne kontakten, spesielt tatt i betraktning opplysninger om at Øygard har snakket med en rekke vitner kort tid før de skulle i vitneboksen.

Bistandsadvokat Braathen uttrykte overfor NTB bekymring for vitnepåvirkning etter at det ble kjent at også Morten Krogvold og Øygard hadde snakket sammen på telefon dagen før han vitnet.

Les også: Innrømmer dårlig oppfølging av jenta i Øygard-saken

Samtaledata

Mette Yvonne Larsen frafalt to vitner som opprinnelig var satt opp etter lunsj torsdag, men de som må jobbe med rettssaken, enten det er aktører, rettsbetjenter eller pressefolk, fikk raskt dempet gleden over utsiktene til en kort rettsdag med tidlig slutt. I tillegg til Storvik, kommer nemlig politioverbetjent Bjørn Bjørnstad som ekstravitne, for å redegjøre for hvilke samtaledata som er hentet inn mellom tiltaltes og fornærmedes mobiltelefoner – et tema som så langt i saken er viet lite oppmerksomhet.

Dermed tar tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg høyde for å avslutte en time senere enn planlagt, snarere enn en time før.

Personvernpolicy