Nye grufulle pelsdyr-avsløringer

Mink med blodige sår i Sønderland, Telemark i slutten av august. Samtlige fotos: Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet.

– Nå må det bli slutt på all pelsdyrproduksjon i Norge, krever dyrevernorganisasjoner ett å ha avdekket stygge tilstander på hemmelig inspeksjonsrunde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Pelsdyrnæringen har fått utallige sjanser til å bedre dyrevelferden, men har sviktet totalt, sier Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen Norge.

Onsdag avdekket Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet nye skrekkbilder fra norske pelsfarmer.

De stammer fra uanmeldte inspeksjoner organisasjonene i all hemmelighet gjennomførte på 24 pelsfarmer fra Troms i nord til Agder i sør fra juni til september.

Resultatet var ifølge de to organisasjonene nedslående.

– Hold ord og nedlegg

De to organisasjonene krever at det blir forbudt å drive med pelsdyr i bur i Norge.

De minner om at daværende landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) i 2009 og 2010 sa at statsstøtten til pelsnæringen må avvikles hvis forholdene ikke ble bedre for dyrene.

– Om dei ikkje greier å rydda opp, så står den politiske støtta til næringa for fall, uttalte han til NRK.

Brekk gjentok i 2010 at støtten til næringen måtte fjernes hvis forholdene ikke ble bedre.

I fjor fikk næringa 44 millioner i støtte.

Se også: Skrekkbilder fra pelsdyrnæringa også i 2009

Sp: – Ikke snakk om

Senterpartiet sier blankt nei til kravet fra Arbeiderpartiet og SV om å avvikle pelsdyrnæringen i Norge, melder NTB.

– Vi må få bort utskudd og kjeltringer som ikke vil følge regelverket, men slike enkelttilfeller forekommer i alle næringer, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl (Sp) i Landbruksdepartementet til NTB.

Han avviser at det er en aktuell problemstilling å avvikle næringen, slik Arbeiderpartiet og SV går inn for.

– Det er ikke vårt utgangspunkt. Næringen har gjennom de siste tre årene bidratt konstruktivt og positivt i arbeidet med å skjerpe kravene til pelsdyroppdrett i Norge. De seriøse aktørene i næringene er like opptatt av dyrevelferd som alle vi andre er, sier Buttedahl.

– Grov dyremishandling

– Mange tusen bilder og flere timer med videodokumentasjon avdekker omfattende og grov dyremishandling på norske pelsfarmer, sier Eidsmo. Pelsdyrnæringen har sviktet totalt i sitt forsøk på å gjøre forholdene bedre for dyrene.

Samfunns- og myndighetskontakt Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag sier til NRK at bildene viser klare brudd på regelverket.

– Noen av dyrene skulle vært avlivet eller behandlet for sår. Det er et helt klart brudd på de reglene som alle selvfølgelig skal følge, og det er alvorlig, også i vår næring, sier Wormdahl.

Lover nulltoleranse

Ifølge Wormdahl er det nulltoleranse for å ikke følge opp og håndtere syke og skadde dyr.

Mens hun snakker om regelbrudd, mener Per Arne Tøllefsen, pressesekretær i Nettverk for dyrs frihet, at det er reglene det er noe i veien med. Loven burde rett og slett forbudt all pelsdyrdrift.

Driver noen av gårdene dere inspiserte, forsvarlig?

– Vi ser at lovverket ikke er godt nok. Det er ikke enkeltbøndene sin feil. De fleste gjør det beste de kan for at dyra skal ha det bra. Dessverre er det umulig under de forholdene dyra etter myndighetenes lovverk tillater, sier Tøllefsen til ABC Nyheter.

– Vi har stadig fått løfter om forbedring. Nå er det på tide at regjeringen legger ned all pelsdyrproduksjon i Norge, konkluderer han.

Les også: Tror ikke på strengere lovverk

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Senterpartiet

Les rapporten fra inspeksjonene her

Les andre nyheter


Personvernpolicy