Åpen for alle - alltid

Hemmelig møte om øyer mellom Kina og Japan

Et flyfoto av et kinesisk og et japansk marineovervåkingsfartøy ved siden av hverandre nær de omstridte øyene som kalles Senkaku på japansk og Diaoyu på kinesisk.
Foto: Reuters / Kyodo / NTB scanpix
Et flyfoto av et kinesisk og et japansk marineovervåkingsfartøy ved siden av hverandre nær de omstridte øyene som kalles Senkaku på japansk og Diaoyu på kinesisk. Foto: Reuters / Kyodo / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Framtredende diplomater fra Japan og Kina har møttes for å prøve å finne en løsning på striden om noen ubebodde øyer i Øst-Kinahavet, bekrefter Japans regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den japanske regjeringens sjefsekretær Osamu Fujimura bekreftet onsdag at samtaler har funnet sted. Japanske medier har meldt at landets viseutenriksminister Chikao Kawai i hemmelighet møtte kinesiske diplomater, trolig inkludert hans kinesiske motpart Zhang Zhijun, i Shanghai i forrige uke.

– Jeg er klar over rapportene. Det var del av den pågående kommunikasjonen i forskjellige former og på forskjellige nivåer mellom Japan og Kina, sa Fujimura på en pressekonferanse i Tokyo.

– Det viser bare at vi er i konstant kontakt på flere nivåer, tilføyde han.

Les også: - Sikkerhetsavtale med Japan dekker omstridte øyer

Forbindelsene mellom de to landene har blitt svært mye dårligere denne høsten. I begge land er nasjonalistiske følelser kommet til uttrykk, og i Kina har det regjerende kommunistpartiet tillatt omfattende demonstrasjoner mot Japan som dels har ført til voldsomheter.

Striden gjelder øyene som på japansk kalles Senkaku, på kinesisk Diaoyu. Striden gjelder ikke først og fremst selve øyene, men de fiskerettigheter og adgang til ressursene under havbunnen som suverenitet over øyene vil gi.