Innrømmer dårlig oppfølging av jenta i Øygard-saken

GODT, MEN SENT: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal i samtale med sin klient i tingretten. Hjortdal sier hun er glad for at det nå blir tatt grep for å bedre forholdende på skolen for 17-åringen og hennes venninne, men stiller spørsmål ved hvorfor det ikke har skjedd tidligere. (Foto: NTB scanpix)
GODT, MEN SENT: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal i samtale med sin klient i tingretten. Hjortdal sier hun er glad for at det nå blir tatt grep for å bedre forholdende på skolen for 17-åringen og hennes venninne, men stiller spørsmål ved hvorfor det ikke har skjedd tidligere. (Foto: NTB scanpix)

Fylkesopplæringssjefen i Oppland vedgår at det har vært for dårlig oppfølging av skolemiljøet rundt den fornærmede 17-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

Forrige uke forklarte flere av venninnene til fornærmede seg i retten om hvordan 17-åringen har hatt det etter at Øygard-saken ble kjent.

Spesielt en av 17-åringens nærmeste venninner beskrev en vond tid der de to nærmest har blitt frosset ut av de øvrige klassekameratene.

Trykk her for å lese forklaringen til skolevenninnen

Det er en forklaring som står stikk i strid med versjonen den lokale skolelederen, og varaordfører i Vågå, Jehans Storvik, ga retten.

I sin forklaring ga Storvik uttrykk for at han i hovedsak var fornøyd med skolens håndtering av situasjonen til 17-åringen og hennes venninner.

- Ikke lett å bli trodd

En annen venninne av 17-åringen som også forklarte seg i retten forrige uke fortalte om hvordan hun opplevde miljøet i Vågå etter at saken ble kjent.

- Etter at rettssaken startet har det blitt enda verre. Du hører om det hele tiden. Lærerne er fryktelig flinke til å unngå å prate om det, men alle ungdommene prater om det, forklarte vitnet.

Trykk her for å lese forklaringen til venninnen

Hun pratet også om hvor vanskelig hun opplevde det å prate om det som har hendt.

- Det er lett å ikke bli trodd, kommenterte hun.

- Dette var nytt for meg

Etter å ha hørt forklaringene til de jentene reagerte fylkesopplæringssjefen i Oppland, Inge Myklebust.

– Jeg må innrømme at jeg trodde vi hadde kontroll på den biten. Det var nytt for meg når dette kom opp i retten i forrige uke, sier han til TV 2.

Myklebust ser alvorlig på at jentenes skole ikke har gjort mer for å sikre at jentene ikke ble fryst ut, og lover nå tiltak.

– Dette viser at vi ikke har gjort en god nok jobb, slår han fast.

Les også: Benekter makt-nettverk rundt Øygard

- På etterskudd

17-åringens bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal finner det gledelig at Myklebust reagerer, men finner det underlig at det ikke har blitt tatt grep på et tidligere tidspunkt.

Tirsdag vil fylkeskommunen og innleid ekspertise starte møter med foreldre og elever ved skolen i Vågå.

Der vil både det som har skjedd det siste året, og ikke minst tiden fremover, vil bli tema.

Les også: Øygard forsøkte å påvirke vitne

Lekket info om jenta til Øygard

I starten av forrige uke kom det frem at skoleleder Jehans Storvik lekket taushetsbelagt informasjon om den fornæremde jenta til Rune Øygard, samme helg som hun anmeldte Vågå-ordføreren for overgrep.

Under sin forklaring torsdag fortalte Storvik at han angret.

- Da brøt jeg taushetsplikten min, det ber jeg om unnskyldning for. Det var ikke meningen å skade deg, sa han gråtkvalt i retning jenta.

Trykk her for å lese Storviks forklaring

Kaos rundt Storvik

Dagen etter at Storvik hadde avgitt sin forklaring kom det så frem at han hadde blitt kontaktet av Øygard kvelden før han skulle vitne i saken.

Det fikk jentas bistandsadvokat til å se rødt.

- Jeg synes det er helt merkelig at han forsøker å påvirke vitner på den måten. Det er helt uakseptabelt, uttalte Nina Braathen Hjortdal.

For å gjøre forvirringen komplett kom det mandag denne uken frem at Storvik i løpet av helgen hadde kontaktet aktor Thorbjørn Klundseter, for å fortelle at han hadde forklart seg feil i retten.

Ifølge Storvik skal han ha rotet med datoer rundt en telefonsamtale han hadde med Øygard i perioden rundt da anmeldelsen mot Vågå-ordføreren ble levert.

Trykk her for å lese saken: - Øygards partifelle endrer forklaring

Tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg mener imidlertid at varaordføreren må tilbake i vitneboksen hvis han ønsker å endre sin forklaring.

Se også: - Det har vært en vanskelig dag

Personvernpolicy